pondělí 2. listopadu 2015

Tvarohové lívanečky

Tyhle lívanečky jsou hvězdou našich nedělních snídaní. Nadýchané a měkkounké, navrch zlatavé, uvnitř skoro krémové. Když se zakousnete, máte pocit, že se vám v puse rozpouští lehounký obláček. Ještě teplé je natíráme nutellou,  kapeme medem, mažeme marmeládou, obalujeme ve skořicovém cukru, poléváme javorovým sirupem, zdobíme šlehačkou, servírujeme s kopečkem jogurtu a hrstí borůvek... možností je nespočet, prostě, co kdo má rád. Dobře, přiznám se, že takové nedělní snídaně nebývají každý týden, ale o to víc se na ně pak těšíme. Jako třeba včera. Svítilo sluníčko, lívanečky voněly máslem a javorovým sirupem a nám bylo líně a krásně.

Ingredience

(asi 25 lívanečků)

170 g hladké mouky
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
špetka soli
250 ml mléka
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť

1 lžička vanilkového extraktu
250 g měkkého tvarohu


Postup

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, zvlášť prošleháme mléko se žloutky, vanilkou a tvarohem, přilijeme k sypké směsi a metličkou promícháme. Bílky ušleháme dotuha a opatrně zapracujeme do těsta.

*Tip: Pokud máte obzvlášť líné ráno, klidně vynechejte šlehání bílků a do těsta přidejte celá vajíčka. Lívanečky sice nebudou tak nadýchané, na chuti jim to ale neubere.
 

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.



5 komentářů:

  1. Lívanečky se prostě odmítaly snažit, neustále se trhaly, ať s olejem nebo bez. Další zklamaní z vašeho receptu, přesto stále zkouším a dávám šance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě opravdu mrzí, že se vám nedařily! Nevím, kde mohla být chyba. Doma je děláme celkem často a bez problémů, je to opravdu jednoduchý recept. Někdy se potrhá ten první kousek, než vychytám teplotu, tak jako u palačinek, ale pak už se smaží jedna radost. Na teflonové pánvi ani nedávám po každé dávce olej. Stačí, že je jen "omaštěná". Nasucho by se ale trhat mohly, to je pravda, proto v receptu píšu, že se mají smažit na oleji. Někdy se prostě nedaří, tak snad to bylo naposledy! ;-) Hezký den.

      Vymazat
    2. Caroline, dnes jsem lívanečky dělala znovu - hned jsem si vzpomněla na vás - a opravdu žádný problém. Vždycky jsem nalila trošku oleje, počkala, jak se rozpálí, rozetřela těsto a jakmile se vrch zpevnil, podebrala jsem lívaneček obracečkou a otočila. Nepotrhal se ani jeden kousek ;-)

      Vymazat
  2. Dneska jsem livanecky delala. Jen jsem si je malinko upgradeovala - pridala jsem do testa boruvky a trochu mouky nahradila kokosem. Byly vyborny! Nepotrhal se mi ani jeden :). Takze nevim, co se Caroline nevyvedlo, ale v receptu rozhodne chyba neni :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokos zní skvěle! Borůvky teda taky, ale na ten kokos mám teď ohromnou chuť, určitě taky zkusím :-) Já taky netuším, poslední půl rok je peču každých čtrnáct dní, protože malej u jídla neposedí a lívanečky mu můžu dát i do ručičky, a taky se mi nestalo, že by se někdy potrhaly... Tak jsem ráda, že se i vám podařily! Hezký den.

      Vymazat