neděle 31. ledna 2016

Jablečný dort se zakysanou smetanou


V lednu měla moje maminka narozeniny. Tak jsem jí upekla dort a dala do něj všechno, co má ráda (teda, úplně všechno ne, to by to pak asi dopadlo, jak když pekli dort pejsek s kočičkou). Jablíčka, skořici a zakysanou smetanu. A žádný cukr. Protože ten ze zdravotních důvodů nemůže. A tím myslím nejen klasický bílý cukr, ale ani různá jiná sladidla jako třeba javorový sirup. Prostě nic, co zvyšuje hladinu krevního cukru. Takže jsem korpus osladila nastrouhanými jablíčky a přidala jen malou špetku stévie. Dort chutnal naprosto báječně, díky jablíčkům byl příjemně šťavnatý a to, že v těstě není žádný cukr, má aspoň jeden příjemný bonus, korpus je velmi hutný a přitom se rozplývá na jazyku. Vy si ho ale upečte klasicky nasladko - v receptu je uveden i cukr, těsto bude krásně nadýchané. A nemusíte péct zrovna dort, klidně těsto nalejte do větší formy či na plech a krémem jenom potřete, budete mít vynikající jablečnou buchtu. 


PS: Když jsem dort předávala, se třemi symbolickými svíčkami, maminka mi řekla, že je to její první dort v dospělosti (právě proto, že cukr nesmí). Ani nevíte, jakou mi to udělalo radost...

Ingredience

(kulatá forma o průměru 20 cm)

3 vejce
150 g cukru krystal
250 g bílého jogurtu
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
100 g másla, rozpuštěného
2 velká jablka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo

2 kelímky zakysané smetany (400 g)
1 vrchovatá lžička skořice
(případně 4 lžíce jablečného pyré - domácí přesnídávky)
cukr moučka podle chuti

mletá skořice na ozdobu

Postup

V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Postupně vešleháme jogurt, mouku smíchanou s kypřícím práškem, vychladlé rozpuštěné máslo. Nakonec opatrně vmícháme nastrouhaná jablka, i se šťávou, kterou pustí.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Kulatou rozevírací formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a stěrkou uhladíme. Pečeme dozlatova, asi hodinu (ke konci jsem zvýšila na 180 °C, mám novou troubu a zdá se mi, že peče méně/pomaleji než ta stará). Testujeme špejlí. Necháme vychladnout ve formě na mřížce.

Na krém metličkou prošleháme smetanu s cukrem, skořicí a jablečným pyré. Dort podélně rozkrojíme a potřeme zhruba polovinou krému, druhou potřeme vršek. Ozdobně posypeme skořicí.

Tip: Pokud do krému vmícháte želatinu (práškovou, připravenou podle návodu) a necháte minimálně čtyři hodiny vychladit v lednici, krém krásně ztuhne a dort se bude lépe krájet. 







Inspirace: www.cookalmostanything.blogspot.com


Žádné komentáře:

Okomentovat