středa 3. února 2016

Košíčky s vanilkovým krémem

Pokud stále ještě v mrazáku schováváte zásoby ovoce z léta, možná nastal čas je využít. Nebo dopadnete jako já vloni. Tak dlouho jsem si je syslila a šetřila, až jsem na ně úplně zapomněla. Najednou přišlo léto, čerstvé a voňavé maliny, borůvky a jahody se na mě smály ze stánků na farmářských trzích, zatímco doma ty zmrzlé chudinky marně čekaly, až je schovám pod drobenkovou peřinu ve voňavém koláči. Takže zalovte v mrazáku a směle se pusťte do díla. Krom toho, na tuhle dobrotu jich budete potřebovat jen malou hrst. A pokud doma už žádné zásoby nemáte, můžete košíčky ozdobit třeba kostičkami manga nebo dílkem kompotované mandarinky. A nebo nastrouhanou čokoládou. Protože čekatna léto by byla vážně škoda. Každopádně, s drobným ovocem mi tenhle dezert ladí nejvíc. Vždycky si vzpomenu na ovocné košíčky z cukrárny u náměstí. Byly moc dobré, ale domácí jsou prostě nej... křehké těsto a poctivý krém z mléka, pravé vanilky a vajíček od sousedů.


Ingredience

(12 košíčků)

Košíčky

200 g hladké mouky
1 lžíce cukru
špetka soli
100 g vychlazeného másla, na kostičky
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce vychlazené vody

Krém*

500 ml mléka (část můžete nahradit smetanou ke šlehání, pro jemnější chuť)
1 vanilkový lusk
5 žloutků**
4 lžíce kukuřičného škrobu
4 lžíce cukru (nebo podle chuti
)
50 g másla, změklého

*Pokud si chcete ulehčit práci nebo nemáte po ruce vanilkový lusk, uvařte v mléce 1,5 sáčku vanilkového pudinku, oslaďte a vychladlý pudink vyšlehejte s máslem.

**Žloutků můžete dát i méně, každopádně je to skvělé využití, když děláte třeba makronky. Nebo naopak příležitost, jak poté spotřebovat zbylé bílky... upéct makronky. A bílky se dají i zamrazit a použít později (osobně vyzkoušeno, stačí je nechat rozmrazit při pokojové teplotě.)

borůvky, maliny...

Postup

Troubu předehřejeme na 190 °C. V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná drobenku. V misce prošleháme vajíčko s vanilkou a vodou, přilijeme do sypké směsi a ještě krátce promixujeme. Rukou rychle vypracujeme hladké nelepivé těsto, zformujeme ho do koule, zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny vychladit do lednice.

Těsto si rozdělíme na 12 kousků a namačkáme do důlků ve formě na muffiny, nezapomeneme vytvarovat okraj. Dno košíčků propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo. Pečeme dozlatova, asi 10 minut. Necháme zchladnout ve formě. Upečené košíčky opatrně vyjmeme, jde to lehce, stačí špičkou nože zajet kousek pod okraj.

Připravíme si krém. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu.

Mezitím si rozmícháme žloutky s trochou mléka (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") a rozšleháme je se škrobem a cukrem. Když je mléko horké, naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme ke žloutkům. Jakmile je směs dostatečně horká, vlejeme ji zpátky k mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut, dokud pudink nezhoustne. Vyjmeme lusk. Pudink přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dáme vychladit.

Vychladlý pudink vyšleháme se změklým máslem na hladký krém, cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou plníme košíčky. Zdobíme drobným ovocem.



Inspirace: www.ourchocolateshavings.com



Žádné komentáře:

Okomentovat