pátek 5. února 2016

Makronky s bílou čokoládou a vanilkou

Jak jsem kdysi slíbila, přidávám recept na makronky upečené tzv. francouzskou metodou. Ta je trošku jednodušší než ta italská, nepotřebujete ani cukrářský teploměr, ani vodní lázeň. Stačí pořádně vyšlehat bílky a pak je spojit s mandlovou moukou a cukrem. S kvalitou vyšlehaného sněhu a následného vymíchání makronkového těsta ovšem stojí a padá i kvalita upečených makronek. Říká se, že je pak mnohem těžší odhadnout, kdy je těsto tekuté tak akorát, aby se makronky neroztekly, hezky jim vyběhla nožička, nepopraskal vršek atd., atd. Recept, který tady nabízím, je od české makronkové královny Lucie z blogu Chez Lucie. Ingredience jsem převzala do posledního gramu, postup trošku upravila podle toho, jak funguje mně. Nemůžu ale slíbit, že bude fungovat stoprocetně i vám. Makronky jsou prostě nevyzpytatelné.* 


*Každopádně, pár tipů "jak na ně" najdete i tady. A tady zase najdete další recepty a makronkové náplně - zkuste třeba pistácii nebo slaný karamel.

Ingredience

138 g mandlové mouky
125 g cukru moučky
105 g bílků
105 g cukru krupice

Náplň

100 ml smetany na šlehání
160 g kvalitní bílé čokolády
1 lžička vanilkového extraktu
špetka mleté vanilky (nemusí být)
50 g másla, změklého

Postup

Náplň

Náplň si připravíme den dopředu. V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Vmícháme vanilku. Necháme v lednici vychladit.

Až budeme náplň potřebovat, nezapomene čokoládový krém zhruba hodinu předem vytáhnout z lednice, aby stihl povolit na pokojovou teplotu. Vyšleháme ho s máslem do měkkých špiček, asi 2-3 minuty.

Makronky

V mixéru vyšleháme cukr krupici a bílky. Během šlehání zvyšujeme rychlost postupně, aby se cukr stačil rozpustit a ve sněhu nezůstaly drobné krystalky. Šleháme, až je sníh lesklý a pevný a na metle tvoří pevné špičky, zabere to 7-10 minut.

Mezitím v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk. 

Mandlovou směs nadvakrát vmícháme do bílkového sněhu. Stěrkou děláme v hmotě osmičky, obracíme ji a lehce otíráme o stěny mísy. Ze začátku je hmota spíš suchá a drobivá, ale jak se postupně zapracovává mandlová směs, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíš padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí.

Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.

Na plechy vyložené pečícím papírem (dvojitá vrstva) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin.

Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu - když se makronky dotknete bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu.

Troubu si předehřejeme na 140 °C. Makronky pečeme 16 minut na spodní mřížce, jinak zvrchu začnou lehce zlátnout (!každá trouba peče jinak!). Po upečení je stáhneme z plechu na drátěnou podložku, ale z papíru sloupneme až po vychladnutí. 

Makronky naplníme krémem, naneseme ho lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v lednici, vydrží min. 2 dny. Samotné makronky můžeme zamrazit, v mrazničce vydrží nejméně 3 týdny, aniž by něco ztratily na křupavosti.




Inspirace: www.chezlucie.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat