úterý 26. ledna 2016

Kakaové bábovičky plněné čokoládovou omáčkou

K Vánocům jsem dostala novou pečící formu, hned jsem ji musela vyzkoušet. Je na dvanáct báboviček, těsta jsem měla o trochu víc, tak jsem ještě upekla šest muffinů a ty jsem čokoládovou omáčkou polila. Bábovičky jsou podle mne fakt roztomilé, ale pokud tuhle formu nemáte, klidně upečte jen muffiny, budou chutnat stejně dobře. Těsto je hodně hutné a velmi kakaové, s teplou čokoládovou omáčkou naprostá bomba.


Ingredience

(asi 18 báboviček)

420 g hladké mouky
250 g cukru
50 g kvalitního kakaa na vaření
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
120 ml mléka
120 ml oleje
1 kelímek bílého jogurtu (cca 200 ml)
2 vejce
1 hrnek horké kávy (cca 250 ml)

Čokoládová omáčka

1 kondenzované mléko slazené
100 g kvalitní čokolády na vaření
15 g másla

Postup

Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, kakao, jedlou sodu a kypřící prášek. Zvlášť prošleháme mléko s olejem, jogurtem a vajíčky, přilijeme k sypké směsi a lehce promícháme. Zhruba dvě lžičky rozpustné kávy zalijeme vroucí vodou a ihned vlijeme do těsta. Opatrně, ale důkladně promícháme v hutné těsto. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovičky vymažeme olejem, případně vysypeme hrubou moukou nebo kakaem. Důlky naplníme těstem téměř až po okraj. Pečeme zhruba 12 minut, testujeme špejlí (měla by vyjít suchá, s max. několika vlhkými drobečky). Ještě horké bábovičky opatrně vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. V troubě těsto hodně vyběhne, ale během chladnutí zase spadne.

Na čokoládovou omáčku do rendlíku nalámeme čokoládu na malé kousky a zalijeme kondenzovaným mlékem. Na mírném plameni mícháme do rozpuštění, nakonec vmícháme máslo.

Ještě teplou omáčkou plníme středy báboviček, okraje pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zbylou omáčku skladujeme v uzavřené sklenici v lednici. Ohříváme ve vodní lázni, nebo na poloviční výkon mikrovlnce, aby se čokoláda nespálila





Žádné komentáře:

Okomentovat