středa 20. ledna 2016

Vázané šátečky s tvarohem a povidly


Občas dostanu chuť na poctivou klasiku z kynutého těsta, s pořádnou dávkou náplně. Koláče, buchty, šátečky, koláčky a k tomu tvaroh, povidla, mák, ořechová nádivka... Některé recepty mám ještě od babičky, jsou léty prověřené a přímo božské (a určitě se objeví i tady), i když ode mne samozřejmě nikdy nebudou chutnat tak jako od , jiné hledám v kuchařkách a zkouším a zkouším. Tyhle šátečky patří do druhé kategorie. Vyzkoušela jsem je a můžu směle prohlásit, že jsou výborné a rozhodně nezůstanete u jednoho kousku, u nás byly snědené do druhého dne. Jediné, s čím mám problém a co mi nikdy nejde, je zařídit, aby mi rožky těsta pěkně držely uprostřed a nezačaly se během pečení (někdy už během kynutí) rozjíždět. Zkoušela jsem potřít rohy žloutkem či vody, nepotírat vůbec, pořádně přitisknout či zatočit, ale není to úplně ono. Pokud máte tedy prověřený a vyzkoušený tip, šup s ním do komentářů!


Ingredience

1/2 kostky droždí
200 ml mléka, vlažného
60 g cukru krupice + 1 lžíce na kvásek
450 g polohrubé mouky + 1 lžíce na kvásek
špetka soli
2 žloutky
90 g másla, rozpuštěného

Náplň

350 g měkkého tvarohu
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
1 lžíce citrónové kůry, nastrouhané
150 g švestkových povidel

1 žloutek rozšlehaný s trochou mléka, na potření

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Do mísy nalijeme 100 ml mléka, přidáme lžíci cukru a mouky a rozdrobený kvásek, vidličkou rozmícháme dohladka a necháme asi 20 minut kynout. Poté opatrně přisypeme mouku, sůl, cukr, žloutky rozmíchané ve zbylých 100 ml mléka a rozpuštěné máslo. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a nelepivé těsto. Pokud je jen trochu lepivé, nevadí, až budeme těsto při rozvalování podsypávat moukou, tak se to ztratí a těsto nebude zbytečně tuhé. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimálně na hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vál si lehce poprášíme moukou, těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysoký plát (můžeme si ho rozdělit na dvě části, lépe se nám s ním bude pracovat). Plát nakrájíme na čtverce o straně zhruba 10 cm, doprostřed každého čtverce naneseme asi lžíci tvarohové náplně (tvaroh metličkou prošleháme s cukrem, vanilkou, vajíčkem a citrónovou kůrou) a lžičku povidel. Protilehlé rohy přehneme směrem k sobě a přitiskneme na sebe. Šátečky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Šátečky potřeme žloutkem a pečeme dozlatova, asi 20 minut.



Inspirace: Ubrousku, prostři se! (Edice Apetit)

5 komentářů:

  1. Dobrý den paní Vidličko,
    vyzkoušejte potírat pouze bilkem.
    Miroslava

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Dobrý den, nerozumím Vaší otázce. V receptu nikde samotný bílek nezmiňuju. Pokud se Váš dotaz vztahuje k návrhu v komentáři, že mám vyzkoušet šátečky potírat pouze bílkem, tak v tom Vám neporadím. Každopádně šátečky jsem pekla několikrát a nikdy tvrdé nebyly, je to klasické vyzkoušené kynuté těsto. Hezký den, Katka

      Vymazat
  3. Dělám již po několikáté a vždy výborné! Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat