čtvrtek 18. února 2016

Chia pudink


Na chia pudink jsem měla zálusk už dlouho, byla jsem totiž hrozně zvědavá, jak asi může chutnat. Chia semínka mám ráda, sypu si je do jogurtu a v létě do ovocných smoothie. Samotná sice nemají žádnou chuť, ale tím, že na sebe vážou tekutinu, pěkně nabobtnají, jogurt i smoothie zahustí a taky mi pak svou strukturou připomínají kousky malin. A hlavně obsahují spoustu vápníku, vlákniny, proteinů atd. Ovšem pudink jenom ze semínek? Aby to zas nedopadlo, jak když jsem dělala banánové lívanečky jenom z banánů a vajíčka, které sice po upečení vypadaly krásně lívanečkově, ale chutnaly prostě jako míchaná vajíčka s banánem, brrrr. Chia pudink mě ale mile překvapil. Ne, opravdu nechutná jako klasický pudink ze žloutků, mléka a kukuřičného škrobu (někdy jsou taková pojmenování spíš na škodu, protože pak očekáváme něco, co tam není). Chia pudink je prostě lahodný, osvěžující dezert. A záleží jen na vás, čím si ho ochutíte. Ten můj voněl po mandlovém mléce a byl jemně kyselkavý díky malinám a černému rybízu.


Ingredience

(2 porce)

250 ml mandlového / kokosového mléka
60 ml (asi 5 lžic) chia semínek
med / javorový sirup / agávový sirup podle chuti
hrst drobného ovoce pokrájeného na kousky*
1 lžíce mandlových plátků

*měla jsem mraženou směs s kousky manga, malinami, černým rybízem a plátky kokosu

Postup

Mandlové mléko nalijeme do misky, přisypeme chia semínka a důkladně promícháme. Přikryjeme víčkem nebo fólií a necháme odležet minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Během té doby semínka nasají veškerou tekutinu, nabobtnají a tím získají konzistenci podobnou pudinku. 

Tip: Zhruba po hodině můžeme směs ještě jednou promíchat, semínka mají někdy tendenci klesnout na dno nebo naopak zůstanou plavat na hladině.

Hotový pudink znovu promícháme, osladíme, rozdělíme do dvou skleniček a dozdobíme ovocem a mandlemi.






Žádné komentáře:

Okomentovat