neděle 14. února 2016

Šlehačková bábovka



V pátek jsme jeli na hory. Takže jsem ve čtvrtek večer kontrolovala ledničku - co vzít s sebou, co ještě rychle sníst, co pro jistotu zamrazit. A objevila misku s pařížskou šlehačkou, kterou jsem si nachystala na sněhovou roládu a nakonec nestihla upéct. Křehká sněhová roláda je sice výborná, ale jako svačina na výlet se zrovna nehodí. A co teď s pařížskou šlehačkou? Hlavou mi běžela spousta více či méně komplikovaných receptů, až nakonec přišla maminka s nápadem na rychlou šlehačkovou bábovku. Jak to ty maminky dělají, že si ví vždycky rady? Já jsem do té doby o šlehačkové bábovce ani neslyšela. Je hutná a vláčná, žádná dusivka. A jako bonus plná čokolády. U všech výletníků měla rozhodně úspěch.


Ingredience

250 ml smetany ke šlehání
100 g kvalitní čokolády na vaření
3 vejce
150 g cukru krystal
120 ml oleje
250 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli


Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do misky nalámeme čokoládu na malé kousky, smetanu ohřejeme téměř k bodu varu (na okraji se začnou objevovat malé bublinky) a čokoládu jí přelijeme. Necháme chvíli stát a pak rozmícháme dohladka. 

Vajíčka vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Za stálého šlehání tenkým pramínkem vlijeme olej a šlehačku. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kakao, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a nahrubo pokrájené ořechy.

Těsto vlijeme do formy, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme asi 40 minut, záleží na tom, jakou formu máme (já jsem tentokrát pekla v nízké kulaté), testujeme špejlí.









Žádné komentáře:

Okomentovat