neděle 15. května 2016

Belgické vafle



Vafle jsou naše oblíbená víkendová snídaně. Někdy jsou dílem okamžitého rozhodnutí, kdy se ráno vzbudíme a jeden z nás na otázku, co budeme snídat, pronese VAFLE!, někdy se na ně těším celý týden. První vafli, jen narychlo máznutou marmeládou, si dávám ještě vestoje u kuchyňské linky, zatímco se ve vaflovači opéká další dávka - nemůžu si pomoct, ale voní tak lákavě, že se prostě musím zakousnout hned. Další si už ovšem hezky vyskládám na talíř, třeba jako dneska s kopečkem jogurtu s tvarohem, pokapané medem a dozdobené malinami a pomerančem, a usadím se s nimi ke stolu, abych si tu křupavou lahodu mohla pořádně vychutnat.

Do těsta si můžete přidat i lžičku skořice, vafle budou ještě voňavější. Nebo vyzkoušejte čokoládové vafle, jsou taky skvělé.

 
Ingredience

(zhruba 8 klasických vaflí)

300 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
450 ml mléka
100 g másla, rozpuštěného
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (nebo mleté skořice)

marmeláda, ochucený jogurt/tvaroh/zakysaná smetana, Nutella, ovoce...


Postup

V míse smícháme všechny sypké ingredince, zvlášť prošleháme mléko s máslem, vajíčky a vanilkou, přilijeme k sypké směsi a důkladně promícháme metličkou. Dále postupujeme podle návodu na vaflovači. Já jsem tentokrát dělala opravdu malé vafličky, jsou křupavější a víc nám chutnají než klasické vafle - na rozpálené plotýnky jsem nalila zhruba 2-3 lžíce těsta a vafle  několik minut opékala dozlatova. Podáváme horké, dokud jsou křupavé.












4 komentáře:

  1. Vyzkoušeno - vynikající, jednoduché, chutnaly i tchýni se švagrem a dokonce jsme dali ochutnat ročnímu prckovi😇 Určitě budou znovu na talíři😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, že všem chutnaly! Brzy budou zase na stole i u nás :-)

      Vymazat
  2. Prosím o tip na vaflovač, jaký typ a značku máte? Už delší dobu chci koupit. Máte ten singl nebo ten 3v1 s vyměnitelnými plotnami?
    OLga K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme 3v1 (vafle, sendviče, panini) z Lidlu a nemůžu si stěžovat. Plotýnky jsou vyměnitelné, takže se dobře čistí a hlavně doma zbytečně nezabírají místo tři mašiny. Hezký večer, K.

      Vymazat