středa 27. července 2016

Scones: trojhránky se šunkou, sýrem a jarní cibulkou

Včera odpoledne slušně pršelo, dnes je zatím pod mrakem, ale na víkend zas hlásí teplo a slunečno, tak si myslím, že gril opět nebude zahálet. U nás máme během grilování i příprav na něj úkoly jasně rozdělené a já mám na starosti přílohy, nejsem totiž zrovna masová. Většinou chystám saláty, omáčky a dipy, ale někdy upeču i něco slaného k zakousnutí. Přiznám se, že moc často to není, většinou mi totiž troubu blokuje nějaký dezert, který pak přijde vhod před samotným grilováním. Protože byl tentokrát dezert nepečený (ani letos nemohl chybět tvarohový dort s nektarinkami), mohla jsem se pustit do sýrových trojhránků. Byly sice plánované jako chuťovka na závěr, nakonec ale zmizely ze stolu ještě dřív, než se rozehřál gril.


*Scones /skouns/ = menší sladké či slané pečivo z mouky, tuku a mléka, tradiční scones jsou poměrně hutné a vydatné, přitom nadýchané trojúhelníčky s kousky čerstvého nebo sušeného ovoce nebo kulaté bochánky prokrojené napůl a servírované s marmeládou a hustou smetanou, slaná varianta kombinuje různé druhy sýra, šunky a bylinek.

Ingredience

(1 hrnek = 250 ml)

2 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička soli
100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
2 vejce
160 ml mléka 
1/2 hrnku tvrdého sýra (gouda, cheddar, ...), nastrouhaného nahrubo
1/2 hrnku kvalitní šunky, nasekané nadrobno
3 jarní cibulky, nasekané nadrobno
2 lžíce smetany
mořská sůl

Postup

V míse nebo mixéru se sekacími noži smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl, přidáme máslo a propracujeme, až směs připomíná hrubou drobenku. Vajíčka prošleháme s mlékem a přilijeme k sypké směsi, důkladně promícháme. Poté do těsta zapracujeme sýr, šunku a cibulku. Těsto bude poměrně lepivé. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Díky tomu budou scones pěkně nadýchané.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Pracovní plochu důkladně pomoučníme, těsto rychle vyválíme nebo rukama roztáhneme na plát asi 1 cm vysoký a rozkrájíme na trojúhelníky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme smetanou a posypeme mořskou solí. Pečeme asi 20 minut, dozlatova.

Podáváme ještě teplé nebo vychladlé, se salátem, ke grilovanému masu či jen tak.

Inspirace: www.kitchenconfidante.com

4 komentáře:

  1. No tak to je uuuuuuzasny, to musim zkusit. Hned bych si dala, mnam. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Nepíšete, kdy přidat sýr. Zapracovat do těsta spolu se šunkou nebo jen posypat před pečením? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Niky, zapracovat do těsta se šunkou, máte to v receptu, asi jste se přehlédla :-) Hezký den, Katka

      Vymazat