úterý 20. září 2016

Jogurtový müsli cheesecake

 
Začátek září byl ve znamení dvou důležitých událostí - druhé výročí svatby a první narozeniny našeho dítka. Moje babička nám před těmi dvěma roky do blahopřání napsala "hodně štěstí, málo pláče a do roka kudrnáče" a ono to vyšlo. Teda až na ty kudrny. Zato skoro na den přesně. Narozeniny jsme oslavili pořádným dortem, na výrí si tolik nepotrpíme, tak jsem aspoň srdíčkově doladila tenhle cheesecake. Pokud rádi snídáte müsli s jogurtem, bude vám určitě chutnat. Korpus je v podstatě kokosovo-mandlové müsli a i když cheesecake má být ze smetanového sýra, tady vám určitě chybět nebude. Náplň z jogurtu ovoněného vanilkou a citronem, s malinovým pyré navrch, má taky svoje kouzlo.

Ingredience

(1 hrnek = 250 ml)

Korpus

1 1/2 hrnku ovesných vloček (měla jsem půl na půl klasické a jemně mleté)
1/4 hrnku mandlových plátků*
1/4 hrnku strouhaného kokosu*
špetka soli
3 lžíce kokosového oleje
3 lžíce medu
1 bílek

*mandle a kokos (či jiné ořechy) si klidně namíchejte podle své chuti

Náplň

3 hrnky bílého jogurtu řeckého typu
1/2 hrnku cukru moučka
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička citronové šťávy
1 lžička citronové kůry, jemně nastrouhané

Malinové pyré

1 lžíce cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
1/3 hrnku vody
1 1/2 hrnku mražených malin

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme všechny sypké ingredience. Kokosový olej rozpustíme s medem, opatrně v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Bílek prošleháme. Oboje přilijeme k sypké směsi a důkladně promícháme, aby se celá směs navlhčila. 

Kulatou otevírací formu vymažeme olejem, dno vyložíme pečícím papírem. Směs do ní rovnoměrně natlačíme prsty. Pečeme zhruba 10 minut, až okraje lehce zezlátnou. Necháme vychladnout.

Připravíme si malinové pyré. V rendlíku smícháme cukr, škrob a vodu, aby se rozpustily případné hrudky. Přisypeme maliny a na mírném plameni necháme asi 5 minut probublávat. Maliny se rozvaří a šťáva mírně zhoustne. Poté malinové pyré propasírujeme přes jemné sítko, které zachytí pecičky, a necháme lehce zchladnout.

Všechny suroviny na náplň prošleháme metličkou. Nalijeme ji na korpus, uhladíme stěrkou. Formou několikrát poklepáme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublinek. Lžičkou nebo injekční stříkačkou děláme puntíky z malinového pyré, začneme uprostřed a pokračujeme spirálovitě až k okraji formy. Poté jedním tahem všechny puntíky projedeme párátkem, tím se vytvoří malinová srdíčka*. Cheesecake pečeme na 150 °C, asi 40 minut, až náplň zpevní. Poté troubu vypneme a cheesecake v ní necháme dojít. Až vychladne, dáme ho minimálně na 4 hodiny ztuhnout do ledničky. Teprve poté ho opatrně vyjmeme z formy (než sejmeme okruží, objedeme ho ostrým nožem).

*Na srdíčka všechno pyré potřebovat nebudete, zbytek snězte jen tak nebo spolu s cheesecakem. Pokud se nechcete piplat se srdíčky, pomocí lžíce vytvořte jednoduchou spirálu a dejte péct.






Inspirace: www.kristineskitchenblog.com

2 komentáře:

  1. Tak tohle je pro me vyssi dovci, nadhera. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, ale zas tak složité to nebylo, leda náročnější na trpělivost se všmi těmi puntíky :-)

      Vymazat