neděle 9. října 2016

Květinové cupcakes

Květinové cupcakes jsem na Pinterestu obdivovala už hodně dlouho, vůbec těch možností, jak ozdobit cupcake krémem, je nepočítaně. Zdobící špičkou vykroužit zmrzlinovou čepici, nadýchanou pusinku, rozpustilou spirálu či něžnou růžičku. A právě kvítka jsem se rozhodla vyzkoušet tentokrát. I když možná vypadají složitě, není na nich nic těžkého, chce to jen mít ty správné zdobící špičky, trochu trpělivosti a hlavně krém, co drží tvar a neroztéká se. Můžete použít klasický máslák, pokud vám ale nedělá dobře ta hromada cukru a másla, vyzkoušejte tenhle úžasný bílkovo-máslový krém, který je sice o malinko náročnější na přípravu, zato pak se vám odvděčí lehkou chutí a nadýchanou texturou. Já ho používám různě ochucený nejen na cupcakes, ale i na dorty. 

Návod na květinové zdobení jsem se pokusila sepsat co nejpodrobněji, snad to bude srozumitelné. Každopádně se vám můžu zaručit, že s každým cupcakem to půjde lépe a lépe. Na těch mých je myslím moc dobře vidět, kterými jsem začínala :-) A kdybyste náhodou nebyli s výsledkem úplně spokojeni, vždycky můžete krém setřít dolů a začít znovu.

Ingredience

(12 klasických cupcakes) 
1 hrnek = 250 ml

1/2 hrnku (110 g) cukru krystal
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku podmáslí
1 1/4 hrnku (200 g) hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli

Bílkovo-máslový krém

3 bílky
165 g krupicového cukru
špetka soli
250 g másla (studené, nakrájené na kostičky nebo nahrubo nastrouhané)
růžové a fialové potravinářské barvivo*

*použila jsem gelové barvy Wilton, odstíny Rose, Violet a Black

zdobící špičky Wilton 1M (případně 2D) a 104 (61)
jedlé zdobení (bílé perličky)

Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru prošleháme vajíčka s cukrem, vanilkovým extraktem, olejem a podmáslím, poté vmícháme všechny zbylé suroviny. Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a naplníme je těstem zhruba do poloviny.

Cupcakes pečeme lehce dozlatova, asi 15 minut, nejlépe je otestovat špejlí chvíli poté, co zpevní povrch. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Na krém budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, místu postavíme nad vodní lázeň, aby se dno nedotýkalo vody, a metličkou mícháme, až se krystalky cukru rozpustí, bílky zřídnou a budou skoro horké (ideální je, pokud vlastníte cukrářský teploměr - teplota by měla dosáhnout 65 °C). Odstavíme je z tepla a přelijeme do mísy na šlehání.

Tip: Že se cukr rozpustil, poznáte jednodušše, stačí bílky promnout mezi prsty. Tak také otestujete, že nejsou příliš horké. Měli byste v nich bez problémů udržet prst.
 
Bílky šleháme v mixéru s drátěnou metlou, dokud zchladlý sníh nevytváří pevné špičky na metle a mísa má na dotek pokojovou teplotu, trvá to zhruba 10 minut. Poté po kouskách vmícháme máslo. Směs nejdříve zřídne, poté se začne zdrcávat, ale nakonec se spojí v pevný, hutný krém. Zabere to nějaký čas, takže se nebát a vydržet. Na závěr krém obarvíme kapkou růžového barviva, malou část si odebereme a obarvíme na fialovo (přidala jsem trochu černé barvy, aby výsledná fialová byla tmavší).







 

Na zdobení jsem si vybrala čtyři druhy květinových cupcakes (viz obrázek dole). 

Květina č. 1 (karafiát?): zdobící špička Wilton 104, růžový krém. Začneme ve středu cupcakes, špičku přiložíme ke cupcakes, aby se po celé délce takřka dotýkala korpusu (tedy ne kolmo, ale souběžně s cupcakes), užší konec hubičky směřuje nahoru. Nejdříve z krému vykroužíme střed květiny, poté děláme dokola malé, navzájem se překrývající obloučky (okvětní plátky).

Květina č. 2 (???): zdobící špička Wilton 104, růžový krém. Špička je opět souběžně s cupcakes, užší konec hubičky směřuje nahoru. Začneme na kraji cupcakes, stříkáme jednotlivé okvětní plátky ve tvaru slzy, druhá řada okvětních plátků by měla částečně překrývat tu první. Doprostřed květiny stříkneme trošku krému a dáme tři jedlé perličky.

Květina č. 3 (hortenzie): zdobící špička Wilton 1M, růžový a fialový krém. Do zdobícího sáčku si dáme oba krémy vedle sebe tak, aby se během zdobení barvy lehce smíchaly. Na cupcakes stříkáme malé hvězdičky, postupujeme od kraje ke středu.

Květina č. 4 (růže): zdobící špička Wilton 1M, růžový krém. Špičku držíme kolmo ke středu cupcakes a plynulým tahem vykroužíme jednoduchou spirálu (růži) od středu ke kraji cupcakes.

V tomto videu se můžete podívat na techniku zdobení květin č. 2 a 4 (zdroj: www.simplysweetsbyhoneybee.com). Na Youtube ovšem takových tutoriálů najdete spoustu.


Inspirace: www.glorioustreats.com

6 komentářů:

  1. Opět nádherné :) já si teď objednala nové špičky, tak se těším na vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Moje sbírka špiček se taky pomalu rozšiřuje :-) Zrovna mi přišla sada sedmi ruských špiček, znáte?

      Vymazat
  2. jojo znám, ale mám pouze jednu, kterou jsem dostala nedávno a ještě jsem neměla čas vyzkoušet. Pořád se bojím, aby to drželo z mého krému, protože na videích často vidím, že používají ten hrozný americký krém..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, určitě bude potřeba krém, který pořádně drží, což ta jejich kopa cukru s máslem zaručuje, ale taky bych do toho nešla. Zkusím tenhle a dám vědět...

      Vymazat
  3. Úžasný blog. Krásně popsané rady a recepty. Vzala jsem si inspiraci na sladkosti na synovu svatbu. Díííky a přeji Vám další krásné nápady a ať se Vám daří. :-)
    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju za tolik chvály! Blog teď trochu stagnuje, semlela mě zimní únava a pár zdravotních drobností, ale snad se to brzy zlepší, to pravé jaro už je skoro tady! Ať se vám pečení na synovu svatbu podaří, hlavně žádný stres a užijte si tu slávu! Hezký den, Katka

      Vymazat