úterý 1. listopadu 2016

Harlekýn: čokoládový dort se šlehačkou

Harlekýn je další cukrárenská klasika, kterou jsem ještě nepekla, proto když k nám na návštěvu přijeli moje rodiče, padla má volba právě na něj. Můj táta má klasické, poctivé a léty ověřené moučníky a dezerty totiž nejraději. Pro recept jsem sáhla do staršího čísla Albert magazínu, zachovala ingredience, ale upravila postup. Šlehání vajec ve vodní lázni se mi zdálo jako zbytečný krok a krom toho už mám osvědčený postup na piškotové těsto, které je měkkounké a nadýchané jako obláček i bez vodní lázně či kypřícího práškužasnou letní verzi představuje piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd). Dort byl upečený raz dva a i když se přiznám, že jsem zbytečně pospíchala a ve zbrklosti přešlehala pařížskou šlehačku, takže jsem musela narychlo vyrábět novou, ještě to odpoledne jsme si na něm všichni pochutnali.

Na přípravu je Harlekýn jeden z nejjednodušších dortů, které znám, ovšem i tak můžete narazit na pár záludných míst. Korpus může spadnout a šlehačka se srazit. Jak tomu snadno předejít, se dozvíte dále v receptu. A jak jsem napsala výše, pospíchejte pomalu ;-)


Ingredience

Korpus

5 vajec
120 g cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru
130 g polohrubé mouky
40 g kakaa
4 lžíce oleje

Pařížská šlehačka

350 ml smetany ke šlehání (nejlépe 33 % a více)
30 g cukru krystal
35 g kakaa

Na závěrečné dozdobení

100-200 ml smetany na šlehání
(hořká čokoláda, nastrouhaná na hobliny)

Postup

Pařížská šlehačka

Pařížskou šlehačku si nachystáme nejlépe den dopředu - na dokonalé vyšlehání musí být zcela vychlazená. V rendlíku smícháme smetanu s cukrem a kakaem a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme ji zhruba minutu provařit (díky tomu bude šlehačka držet tvar i bez ztužovače) a po vychladnutí uložíme do ledničky. Až budeme sestavovat dort, vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku.

Tip č. 1: Dokonale vychlazená smetana je v případě šlehačky polovinou úspěchu. Profesionální cukráři dokonce doporučují dát smetanu i s nádobou, ve které se bude šlehat, těsně předtím na 5-10 minut do mrazáku. Pokud chcete, můžete použít ztužovač (podle návodu konkrétního produktu), ale mně obě šlehačky, klasická i pařížská, krásně držely tvar i druhý den a déle dort nezůstal. Během šlehání si dejte pozor na přešlehání, je to otázka okamžiku a šlehačka se pak zdrcne a v podstatě rozteče. Šlehat přestaňte, jakmile šlehačka tvoří pevné špičky na metle.

Korpus

V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou (zhruba ztrojnásobí svůj objem). Šleháme dlouho, min. 10 minut, to zaručí, že korpus bude nadýchaný a přitom pevný a během pečení nespadne. Mouku s kakaem prosejeme a do vyšlehaných vajíček ji postupně (po 2 lžících) vmícháme stěrkou či vařečkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až když budeme těsto lít do formy. Nakonec vmícháme olej.
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem, dno i boky, a celou vyložíme pečícím papírem. Nalijeme do ní těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct na 40-45 minut. Během pečení pro jistotu neotvíráme troubu, až na posledních 5-10 minut, kdy je potřeba zkontrolovat, zda je korpus upečený. Testujeme špejlí, jakmile je po vytažení suchá, je hotovo. Korpus necháme asi 10 minut odpočinout ve formě na mřížce, poté ho opatrně vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

Sestavení dortu

Vychladlý korpus jednou prořízneme, získáme tak 2 pláty. Spodní plát korpusu potřeme zhruba 1/3 pařížské šlehačky, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Druhou třetinou šlehačky pomažeme vrch a boky dortu, anebo si to tentokrát zjednodušte jako já a nechte dort tzv. nahatý. Poslední třetinou pařížské šlehačky a vyšlehanou klasickou (bílou) šlehačkou ozdobíme vrch dortu. Já jsem použila zdobící špičku 2D a oproti původnímu receptu mi klasické šlehačky stačila jen polovina, tj. 100 ml (na zdobení jsem totiž využila i tu třetinu pařížské šlehačky, kterou se měl potřít dort).  

Tip č. 2: Hotový dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, jinak by se během krájení mohly obě poloviny korpusu nepěkně rozjet od sebe.


Inspirace: Albert magazín

13 komentářů:

  1. Chvili jsem tu nebyla a sem pribylo tolik nadhernych fotek a receptu. Tleskam. Treba u kvetinovych cupcakes jsem chvili vahala, zd ato nejsou opravdove hortenzie:-). Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, muzu se o vas zminit u me na blogu? Nedari se mi kontaktovat vas jinak. Plus pouzit par fotek, dekuji. M.

      Vymazat
    2. Marcelo, určitě můžete, bude mi ctí a potěšením! A děkuji za všechnu tu chválu, je to pro mne hnací motor, když se nedaří, jak bych chtěla. Katka

      Vymazat
    3. Katko, dobre, tak ja tedy moc rada, pujcim si i nejake fotky, muzu? Dekujiiii. M.

      Vymazat
    4. Určitě ano :-) Klidně i pošlu mailem. Kdyžtak kontakt na mne je navidlicku@seznam (jinak pod ikonkou vpravo nahoře).

      Vymazat
  2. Harlekýna sa chystám piecť cez víkend synčekovi na piate narodeniny, len škoda, že nemám náradie na takúto krásnu výzdobu :-) vyzerá nádherne!!! Pekný večer! Danka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude mít synek radost! Šlehačkové dorty mají děti rádi. Danko, to nářadí je jedna jediná zdobící špička. Já mám špičku 1M Wilton, hodí se na zdobení dortů, cupcakes a nadělá hodně parády. Podívejte se na netu, jak vypadá, a kupte si klidně stejnou obyčejnou v domácích potřebách.

      Vymazat
  3. Dobrý den, v korpusu není žádný pečící prášek ani soda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, opravdu není. Těsto je nadýchané díky důkladnému vyšlehání vajec s cukrem, šlehejte opravdu dlouho, těsto tak nabude na objemu a zpevní, takže během pečení nespadne. Je to vlastně klasický piškot, tam také není potřeba přidávat žádné kypřidlo. Ale lžičkou kypřícího prášku si to samozřejmě pojistit můžete :-) Katka

      Vymazat
  4. Dobrý den! V jak velké formě pečete tento dort?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ve formě o průměru 20 cm, ještě to do receptu doplním. Hezký den, Katka.

      Vymazat