úterý 8. listopadu 2016

Perníkové sušenky

Jak už jsem psala na Facebooku, od prvního listopadu už většinou začínám přemýšlet, co budu péct na Vánoce. K tradičnímu cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, kokosky, perníčky či plněné ořechy, vždycky přidám něco nového. Přiznám se teda, že to tradiční cukroví, co nesmí nikdy chybět na vánočním stole, u nás pečou moje a manželova maminka. Co si budeme povídat, takové cukroví je prostě to nejlepší na světě. Proto jim to ráda přenechám a na oplátku zase každý rok pro všechny upeču tu nejlepší máslovou štólu a taky dva, tři druhy nového cukroví na vyzkoušení. Pokud to máte stejně - tedy že každé Vánoce rádi vyzkoušíte i něco nového - třeba se vám budou hodit tipy ode mne. Každý týden přibude sem na blog jeden recept na vánoční cukroví


Tyhle sušenky představují můj první tip pro letošní Vánoce. Můžete je vykrájet klasickými vykrajovátky nebo jako já použít razítka s vánočními motivy. I bez nich vám ale připomenou Vánoce hned na první přičichnutí či zakousnutí. Báječně voní a chutnají po perníkovém koření. A ze stejného těsta si můžete upéct i skořicové hvězdičky, stačí před přidáním koření rozdělit těsto na dpoloviny.


Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

220 g másla, změklého
150 g cukru krystal
320 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce perníkového koření

Postup

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude. Šlehací metlu vyměníme za K-metlu a vmícháme mouku, sůl a perníkové koření. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. 

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Razítko důkladně otiskneme do těsta a poté motiv vykrojíme kulatým vykrajovátkem. Sušenky přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Tento krok můžeme vynechat, pokud používáme klasická vykrajovátka - chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se motivy v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout.

Sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze. Mám vyzkoušeno, že výborné byly i po dvou týdnech, obvykle je ale sníme mnohem dřív.



Inspirace: www.bettycrocker.com

10 komentářů:

  1. Dalsi nadhera, ja to s cukrovim moc neumim, prijde mi, ze vsichni kolem maji lepsi, no neda se nic delat, ale na inspiraci sem zajdu rada a urcite neco zkusim:-). Pekyn den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na cukroví musí být člověk hračička, kór na to drobounké :-) A pak, samozřejmě fotím jen ty nejhezší kousky, ale pšššt ;-D Hezký víkend.

      Vymazat
  2. Tyhle vyzkouším na 100%, jen co se dostanu do obchodu pro máslo, po včerejší sestřiné oslavě narozek doma nic nezbylo😜

    Jinak u nás to děláme stejně, jsou určité"klasické"kousky, které děláme vždy a pak nějaké novoty, co otestujeme a když se osvědčí, objeví se na stole zas😇 Loni jsem dokonce testovala japonskou klasiku Strawberry short-cake😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, Pájo, tak ten bych si fakt dala! Klasické dorty nemusím, ale v Japonsku mi chutnaly fakt všechny :-D

      Vymazat
  3. Milá Katko,hlásím, že v naší rodině máme od včerejška další skvělou dobrotu díky tomuto receptu.Jsou skvělé,voňavé a vůbec mňam ;-).Děkujuuuu.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Mám radost, že vám chutnají tak jako nám. A rozhodně doporučuju i jejich skořicovou variantu http://www.navidlicku.com/2016/01/skoricove-maslove-susenky.html#more

      Vymazat
  4. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji.

    Marissa Calaunan

    OdpovědětVymazat
  5. Strašně se mi to trhalo. Po mnoha nepublikovatelnych slovech a poté co jsem proklel i všudypřítomno světa jsem tam už na válu hrknul jeden bílek a trochu mouky a pak to bylo perfektní. Na chuti a výsledné konzistenci po upečení se to neprojevilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, těsto je v podstatě jak linecké, takže se může během vyvalování lepit. Obvykle ale stačí podsypat moukou, případně vyvalovat přes potravinářskou fólii. Jsem ráda, že jste si i tak poradil. A snad vám sušenky chutnaly. Hezké svátky, Katka

      Vymazat