neděle 4. prosince 2016

Vánoční tvarohová štóla

Letos jsem si na pečení vánočních štól vyhradila druhý adventní víkend. Vždycky mi to zabere celé odpoledne, protože štóly potřebují svůj čas - hnětení těsta, kynutí, pečení, chladnutí... - a taky proto, že si u toho pouštím pohádky, uzobávám mandle a rozinky a tak nějak vánočně se ladím. Vždycky peču dvě máslové štóly, které pečlivě a láskyplně zabalím a schovám do sklepa. Potřebují se totiž rozležet a já mám pak na Vánoce o starost méně, stačí je jen na Štědrý den přinést domů a zakrojit k snídani. Ta vůně, která se během pečení line z trouby, je ale tak neodolatelná, že by to bylo přímo kruté a nesnesitelné mučení nemoci ochutnat ani kousíček. Proto taky vždycky peču i tuhle tvarohovou štólu. Je během chvilky na stole, žádné kynutí, ani odležení, a chutná přímo báječně. A když si s ní pak sednu k pohádce, připadá mi, že Vánoce už jsou vlastně za dveřmi.
 
Ingredience

500 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
150 g cukru krystal
špetka soli
250 g měkkého tvarohu, ve vaničce
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1/2 citrónu, jemně nastrouhaná
150 g másla, změklého
100 g mandlových plátků
50 g kandovaného ovoce
50 g rozinek, předem namočených v rumu

50 g másla, rozpuštěného
moučkový cukr s vanilkou 

Postup

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. Vajíčka prošleháme s tvarohem, vanilkou a citrónovou kůrou. Spolu s máslem nakrájeným na tenké plátky je přidáme k sypkým surovinám a v mixéru s hnětacím hákem nebo ručně na vále uhněteme hladké těsto. Poté do něj zapracujeme mandle, kandované ovoce a rozinky a necháme ho asi 20 minut odpočinout, přikryté utěrkou. 

Troubu předehřejeme na 170 °C. Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát asi 2-3 centimetry vysoký. Po delší straně ho přehneme a vzniklou štólu přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme zhruba 50 minut. Pokud zlátne příliš rychle, přikryjeme ji alobalem. 

Tip: Štola má tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v zavinovačce, proto se někdy dovnitř dává váleček z marcipánu a těsto se přes něj přehne z obou stran.

Ještě horkou štólu ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.










5 komentářů:

  1. Letos se take prvne na stolu chystam, sand se povede:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano, já už si bez štóly Vánoce nedovedu představit. Katka

      Vymazat
  2. Moc moc moc děkuji za recept - vyzkoušela jsem ho před pár dny a je opravdu skvělý! Myslím, že od letoška mám novou tradici na vánočním stole ;-) Věnovala jsem štóle i svůj dnešní příspěvek na blogu http://maickosti.blogspot.cz/2016/12/vanoce-jake-z-detstvi-znam.html Ještě jednou díky a těším se, že brzy vyzkouším další Vaše dobroty!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc moc dekuji za recept, vyzkousela jsem pred par dny a je vazne skvely, myslim, ze se zaradi mezi me vanocni favority! Venovala jsem mu i clanek na svem blogu a odkazala na Vas, snad to nevadi :-) Dekuji a preji hezke Vanoce! Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, vůbec to nevadí, moc děkuju! Zrovna jsem štolu dopekla a krásně mi tu voní. Letos jsem neodolala a peču ji už podruhé :) U nás už je to taky tradice. Krásné svátky, K.

      Vymazat