úterý 15. srpna 2017

Bread pudding: žemlovka de luxe

Původně měly přijít na řadu tartaletky číslo dvě, snad nevadí, že si chvilku počkáte. Pekla jsem tuhle žemlovku, průběh pečení postovala na Instagramu a tam i slíbila, že recept na ni uveřejním co nejdříve, tak tady je. Váhala jsem, jak tuhle dobrotu nazvat, v originále je to "bread pudding", čili něco jako chlebový nákyp, u nás podobně děláme žemlovku. Přiznám se, že žemlovku nesnáším už odmala, pronásleduje mě vzpomínka na mokrou zemlbábu ze školní jídelny, ani ten název tomu nepřispívá. Když jsem ale kdesi viděla fotku dozlatova a křupava upečeného nákypu z croissantů zalitých vanilkovým krémem, začala jsem si do mrazáku schovávat vánočku a croissanty, které jsme nestačili sníst. Dnes jsem jich konečně nastřádala dost, abych naplnila menší zapékací misku a mohla se pustit do pečení. Škoda, že vám nemůžu zprostředkovat, jak krásně to vonělo - obcházela jsem troubu jako mlsný kocour. Vanilkový krém, malinová marmeláda a čokoláda (u nás na to padl zlatý zajíc od Lindtu), to je prostě luxus, který pozvedne obyčejnou žemlovku na úplně jinou úroveň. 

PS: Ještě teplý nákyp jsme vezli na zahrádku k manželovým rodičům a chutnal úplně všem. Krom mne. Ta moje averze k žemlovkám je prostě nepřekonatelná. I přes tu všechnu vůni a zlatavou krásu jsem se nepřinutila ochutnat ani kousíček. Ach jo :-)

Ingredience

(menší zapékací miska, 2-3 porce, moje má rozměry 23 x 17 cm, na výšku 6 cm)

4 žloutky
3 lžíce cukru krystal
špetka soli
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu*

croissanty, plátky vánočky (měla jsem 2 croissanty a asi 14 malých plátků vánočky)
několik lžic malinové marmelády
100 g čokolády, nasekané na kousky


*vanilkový extrakt můžete nahradit vanilkovým luskem, v tom případě ho rozřízněte, vyškrábněte zrníčka a ta spolu s luskem nejdříve krátce povařte v mléce se smetanou - já jsem použila extrakt, ale přidala jsem k němu i špetku mleté vanilky

Postup

Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí. V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilejeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.

Zapékací misku vymažeme máslem. Croissanty podélně rozřízneme, promažeme marmeládou a opět spojíme, plátky vánočky taktéž namažeme tenkou vrstvou marmelády a spojíme je po dvou. Vyskládáme jimi misku tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme kousky čokolády a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Nákyp pečeme dozlatova, asi 35 minut. Podáváme teplý.








Inspirace: www.deliciousmagazine.co.uk

2 komentáře:

  1. Ja teda zemlovku muzu i klasickou, ale tohle musi byt bomba:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, voněla nádherně a ta kombinace čokolády a vanilkového krému, ach ❤ Hezký den. Katka

      Vymazat