sobota 12. května 2018

Jogurtová panna cotta

Po dlouhé době jsem se chystala na panna cottu, jen jsem přemýšlela, jak ji tentokrát ozvláštnit. Po chvilce pátrání na Pinterestu jsem objevila odlehčenou verzi s jogurtem. Většina receptů uváděla poměr smetany a jogurtu 2:1 či rovnou 1:1, já se rozhodla, že jogurtu dám tentokrát jen poloviční množství a recept použila svůj, na panna cottu s malinovým přelivem (malinko jsem ale upravila množství cukru a želatiny). Po rozmíchání jogurtu v ohřáté smetaně voněla celá směs hodně jogurtově - přiznám se, že jsem se trochu bála, aby si hosté na narozeninové oslavě nemysleli, že jsem jim naservírovala ovocný jogurt. Panna cotta ovšem chutnala úplně všem a myslím, že ani nepoznali, že je zjemněná jogurtem. Pokud hledáte dezert pro maminku k zítřejšímu svátku, vyzkoušejte ji. Připravená je za několik minut, vychlazená za pár hodin, zdobení květy či drobným ovocem snadno zvládnete a maminka jistě ocení její lehkou a osvěžující chuť.


Ingredience

600 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
80 g cukru krystal
7 plátků želatiny
300 g bílého jogurtu řeckého typu

300 g mraženého lesního ovoce
50 g cukru krystal
1-2 plátky želatiny

Postup

Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky dáme 7 plátků želatiny, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. 

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něho zrníčka. Obojí přidáme do rendlíku se smetanou a cukrem, na mírném plameni za občasného míchání přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Želatinu vyndáme z misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou ji důkladně rozmícháme v horké smetaně. Přidáme jogurt, ještě jednou pořádně promícháme a směs rozlijeme do skleniček. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny uložíme do ledničky. 

Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.

Když je smetana ztuhlá, je čas na ovocný přeliv. Plátky želatiny opět namočíme do misky s vodou. Do rendlíku dáme mražené lesní ovoce, cukr a 2 lžíce vody. Na mírném plameni je krátce povaříme, ovoce pustí šťávu a rozvaří se na malé kousky. Rendlík odstavíme z plotny, přidáme vymačkaný plátek želatiny a rozmícháme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, jinak by se smetanová vrstva mohla rozpustit. Poté ovocné pyré ještě jednou promícháme a rozlijeme do skleniček s panna cottou. Opět necháme ztuhnout v lednici.
 
 




 

4 komentáře:

  1. Same krasne recepty, smae krasne fotky, porad dokola. Tady clovek tloustne uz jen od pohledu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, moc děkuju! Já bych zas u vás doma chtěla bydlet! A to svoje bydlení miluju :-) Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych Vám moc poděkovat za úžasný recept na panna cottu. Těšila jsem se, až budu mít čas ho vyzkoušet. Právě jsme vyškrabali poslední skleničku a všichni jsme jen mlaskali :)) . Recept je rychlý a jednoduchý. Myslím, že kdo nedokáže vydržet čekat na zatuhnutí ovocné vrstvy, může se do panna cotty pustit i v řidším stavu. Trošku jsem se bála jogurtu, ale ten to naopak úžasně odlehčil. Už nebudu dělat jinou. Děkuji Vám, že se podělíte o výborné recepty, není to v dnešní době úplně obvyklé ;) . Moc Vám fandím a přeji krásné dny! Klára :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kláro, to já Vám moc děkuju za úžasný komentář! Taky jsem měla z jogurtu trochu obavy, když jsem ho přidala do smetany, vonělo to opravdu hodně jogurtově, ale v závěru ho tam ani nikdo nepoznal, naopak si všichni pochvalovali, jak lehký a osvěžující ten dezert je :-) O recepty se dělím moc ráda, obzvlášť když se pak dozvím, že se podle nich opravdu peče a chutná. Takže moc díky za každé milé slůvko, ohromně mě to nabíjí a o to raději pak zkouším nové dobroty! Hezké léto i Vám, Katka

      Vymazat