neděle 20. května 2018

Rychlá buchta s tvarohem i mákem


Jestli taky řešíte, zda tvaroh nebo mák, protože doma máte každý rád něco jiného, upečte si tuhle buchtu a vyberte si podle svého tvarohový či makový kousek. Nebo si ji nakrájejte tak, aby každý dílek měl náplně obě. Já teda radši mák, ale nepohrdnu ani tvarohem, hlavně když je buchta voňavá a vláčná jako tahle. Už se dlouho chystám na honzovky, ale nakonec to vždycky dopadne tak, že skončím u něčeho jiného - na všechno to hnětení, kynutí a plnění buchet nádivkou nějak není čas, ani chuť (ta by byla jen na ty čerstvě upečené buchty). Tak jsem si vymyslela tenhle recept, je tam tvaroh i mák, ale lité těsto i s náplní máte za deset minut hotové. Na honzovky taky určitě brzo dojde, tím jsem si jistá, ale tohle bylo taky moc dobrý.

Ingredience

350 g polohrubé mouky
200 g cukru krystal
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
250 ml mléka
120 ml oleje
2 vejce

Maková náplň

150 g mletého máku
70 g cukru krystal
1 lžička mleté skořice
250 ml mléka

Tvarohová náplň

350 g polotučného tvarohu ve vaničce
60 g cukru moučka
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

hrst mandlových plátků na posypání


Postup

Nejdříve si nachystáme náplň. Do rendlíku nasypeme mák, cukr a skořici, zalijeme mlékem a na mírném plameni za stálého míchání svaříme (zhruba 5 minut), necháme vychladnout. V míse metličkou prošleháme tvaroh, cukr, vajíčko a vanilku v hladký krém. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny na těsto smícháme a nalijeme na menší plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem). Obě náplně naneseme na střídačku lžící, snažíme se vytvořit šachovnicový vzor. Buchtu posypeme plátky mandlí a pečeme, až okraje těsta zezlátnou, zhruba 30-35 minut. 












Žádné komentáře:

Okomentovat