sobota 2. června 2018

Tartaletky s kávovým krémem

Tartaletky jsou mé oblíbené dezerty na rodinné oslavy, pokud tedy nepeču dort. Příprava je snadná a rychlá, navíc mají bezpočet variací. Košíček vanilkový či kakaový, ochucený mandlemi, kávou... náplň z mascarpone, čokoládová ganache, ovocné pyré, citronový krém... a ještě si můžu vyhrát s jejich zdobením. Tentokrát jsem kakaový košíček naplnila mascarpone ochuceným kávou. Kombinace to byla výborná a já už se těším na další tartaletkové hraní.

Ingredience 

(25 košíčků o průměru 6 cm) 

220 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
špetka soli 
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky 
1 vejce 
1 žloutek
1 lžička instantní kávy 

Krém

250 g mascarpone
30 g cukru moučka
200 ml smetany ke šlehání
1 lžička instantní kávy


Postup

V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko, žloutek a kávu rozmíchanou ve lžičce horké vody a znovu krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme přes noc vychladit do lednice.

Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.

Tip: Těsto můžete také vyválet na tenký plát (2-3 mm) a vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrájet kolečka, která vložíte do formiček.

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.

Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Kávu rozmícháme ve smetaně a přidáme do krému. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Vychladlé košíčky naplníme krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobící špičkou, a dozdobíme, třeba čokoládou, kávovými zrny v čokoládě, jedlými květy... 

Tartaletky můžeme podávat ihned, ale nejlepší jsou druhý den, kdy košíček zvláční krémem. Skladujeme v lednici.













2 komentáře:

  1. Dobrý den, tartaletky vypadají nádherně, určitě je vyzkouším příští víkend pro návštěvu. Díky za recept, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Markét, dejte vědět, jak vám chutnalo! Já se na ně tento víkend také chystám, ovšem plněné slaným karamelem a čokoládou - tahle kombinace u nás stále vyhrává :-) Recept kdyžtak najdete také na blogu. Katka

      Vymazat