pátek 21. června 2019

Nepečený jahodový cheesecake


Já sice ráda zapínám troubu za každého počasí, ale docela chápu, že každý to tak nemá... takže tu pro vás mám recept na cheesecake/dort, který zvládnete i bez pečení a který nejlépe chutná pořádně vychlazený. Náplň jsem připravila z ricotty, doma se nám totiž omylem sešla dvě balení, ale skvělá bude i s mascarpone nebo s tvarohem. Navíc ta jahodová vrstva nahoře chutná jako nanuk Mrož.


Ingredience

(forma o průměru 25 cm) 

Korpus

200 g kakaových sušenek (použila jsem kakaové Věnečky)
100 g másla, rozpuštěného

Náplň

100 ml mléka

6 plátků želatiny
500 g ricotty (případně mascarpone nebo měkkého tvarohu)
200 g zakysané smetany

150 g cukru krystal
2 lžíce citronové šťávy


Jahodový přeliv

300 g jahod, čerstvých nebo mražených
30 g cukru krystal
3 plátky želatiny


Postup 


Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem (můžeme použít trochu rozpuštěného másla z korpusu). Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs prsty natlačíme do formy, pořádně upěchujeme. Dáme ztuhnout do lednice zhruba na půl hodiny.

Mezitím si připravíme náplň. Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky s mlékem, poté mléko opatrně ohřejeme v mikrovlnce a želatinu v něm rozpustíme. 

V míse metličkou smícháme ricottu se zakysanou smetanou, cukrem a citronovou šťávou. Dvě lžíce krému přidáme do mléka se želatinou, rozmícháme, aby se vše spojilo. Nalijeme zpátky do mísy a vymícháme hladký krém. Náplň nalijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici, minimálně hodinu.

Jahody pokrájíme na kousky, podlijeme trochou vody, přidáme cukr a na mírném plameni povaříme, až změknou a pustí šťávu. Ještě horkou směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a necháme zchladnout. Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky s trochou vody, poté vodu opatrně ohřejeme v mikrovlnce a želatinu v ní rozpustíme. Opět vezmeme dvě lžíce jahodového pyré, smícháme je s rozpuštěnou želatinou a celou směs přilijeme zpět k jahodám. Jahodové pyré vlijeme na krémový základ a celý cheesecake necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Tip: Já jsem cheesecake ještě dozdobila trochou rozpuštěné bílé čokolády (přes noc ji jahody obarvily dorůžova), jahodami a mátou.






















11 komentářů:

  1. Dobrý den, krásný koláč, dnes jsem ho vyzkoušela a momentálně se chladí v lednici. Jen se chci zeptat, jak jste zdobila dort čokoládou a jakou značku bílé čokolády používáte, protože mě se tak krásné tenké čárky nepovedly. Děkuji a přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě těší, že už se koláč někde peče! Teda vlastně nepeče :-) Používám čokoládu z Lidlu, značka Fin Carré. Dobře se rozpouští, podrží krém a je za slušnou cenu. Na takovéto zdobení mám plastovou lahvičku s úzkou špičkou, používám ji i na stékané polevy. Šlo by to podle mě i pytlíkem s ustřiženým rožkem. Budu moc ráda, když dáte vědět, jak vám dort chutnal! Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Tak chutově je naprosto luxusní! :) čokoládu jsme použily stejnou značku, ale zdobila jsem to pytlíčkem s dírkou, jak píšete a ty čárky jsou příliš široké. Odkud máte lahvičku na polevy? Zatím jsem i stékané polevy dělala lžičkou a uvažuji o nějaké lahvičce, kterou by to šlo snadněji. Jinak podle Vašeho blogu peču dorty už 2 roky a slavím s nimi veliké úspěchy. Nejvíce chutná vanilkový s mascarpone, pak čokoládový s polevou i oreo jsem dělala, ale u něj se mi těsto trochu srazilo, tak sbírám odvahu ho zkusit znovu. Jinak, kdo ochutná vanilkový dort, chce vždy recept, tak ho odkazuji na Vaše stránky. Já sama Vaše stránky navštěvuji pravidelně a těším se na nové recepty. Tak přeji hodně čtenářů a ať Vás pečení stále baví...♥

      Vymazat
    3. To je super, že Vám chutnalo! Přemýšlela jsem, jak popsat tu lahvičku, a zkuste zadat na Googlu "dávkovací láhev" nebo "dávkovač na omáčky". Já ji kupovala v nějakém gastro eshopu, ale myslím, že by ji mohli mít i v obyčejných domácích potřebách. Já je využívám celkem hodně, hlavně na dorty. Tak mě těší, že dorty mají úspěch i ve vašem okolí. U nás je teda top ten čokoládový, pak vanilkový a následuje oreo, určitě ho zkuste znovu, to musela být nějaká náhoda. A já budu muset vymyslet zas nějaký nový :) Moc děkuju za čtenáře jako jste vy! Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den Katko, děkuji za další super recept, včera jsem zkoušela, u Vás vždy vím, že to bude pecka a dort se podaří! Chtěla jsem se jen zeptat, jak sundáváte cheesecake z toho pečicího papíru, jen nějak sesunout nebo je na to nějaký trik? Neměla jsem odvahu ještě nikdy zkusit:-D A druhá otázka, když nemám plátkovou želatinu, je nějaký přepočet na práškovou nebo obecně se vyplatí kupovat tu plátkovou, že je třeba na dorty lepší? Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
  3. Pekný den prajem, Katko, dokázala by ste mi, prosím, poradit, akú inú alternativu použit miesto plátkové želatiny? :-) Nemáme totiž mikrovlnku. Ďakujem vopred za radu, krásny den. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lucko, želatinu můžete rozpustit i na sporáku v nějakém malém rendlíčku :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. Ďakujem, cheescake sa krásne podaril, mám radost a zožal velký úspech. Ako ste písala, pripomína vo velkom nanuk Mrož, a ten je moj oblúbený, tak to nemohlo dopadnúť inak :-D Krásny den, L.

      Vymazat
    3. To je skvělé, Lucko. Js ráda, že na cheesecake i Mrože máme stejný názor 😊 Katka

      Vymazat
  4. Dobrý den Katko, včera jsem dělala s malinama místo jahod a byl vynikající 👍😍 děkuji moc za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s malinama musel být skvělý! Mám radost, že vám chutnalo. Katka

      Vymazat