sobota 29. února 2020

Banánový chlebíček s kešu


Poslední dobou jsem měla pocit, že na mě pořád někde vyskakují fotky banánového chlebíčku, s tím dozlatova opečeným (vypečeným?) banánem navrch, až jsem získala pocit, že mám na něj vlastně ohromnou chuť, a to přitom přezrálé banány nemám vůbec ráda. Ani když se šoupnou do těsta. Vlastně jo, můžu je, když se z nich udělá zmrzlina. Ale to taky nesmí být přezrálé nějak moc. Záměrně jsem tedy koupila tři banány přímo pro tenhle recept a několik dní je sledovala, jak postupně žloutnou, objevují se první hnědé tečky a flíčky a jak začínají vonět... tak nějak až moc banánově. Do těsta jsem k nim přidala ještě skořici a kešu a doufala, že to třeba nebude až tak moc banánové. Nahoru na chlebíček přišla půlka banánu na ozdobu (tu druhou mi bohužel snědlo dítě, které tu averzi k přezrálým banánům očividně nesdílí) a chlebíček šel do trouby. Pekl se a voněl. Banánově. Vychladnul a voněl. Banánově. A chutnal. Banánově. A překvapivě dobře! Jen teda poznámka pro příště: víc ořechů do těsta a víc banánů domů, aby se před pečením nemusely bránit před dětma vlastním tělem.

Ingredience

250 g hladké mouky

150 g cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička mleté skořice
špetka soli

2 zralé banány
2 vejce
60 ml mléka
120 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu

50-100 g kešu ořechů

1 zralý banán na vrch chlebíčku
1/2 lžičky třtinového cukru
trochu kešu ořechů


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Banány dohladka rozmačkáme vidličkou, prošleháme je s vajíčky, olejem, mlékem a vanilkou, přidáme do mísy k moučné směsi a vymícháme hladké těsto. Nakonec přidáme i nahrubo posekané oříšky.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Povrch těsta uhladíme, vtlačíme do něj podélně rozpůlený banán, ten posypeme troškou třtinového cukru a kolem nasypeme kešu oříšky. Pečeme asi 60 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme vychladnout ve formě.



















Žádné komentáře:

Okomentovat