sobota 21. března 2020

Snickers cheesecake


Před pár týdny jsem na Instagramu a Facebooku dávala anketu, jaký cheesecake mám upéct. Vyhrál Snickers cheesecake a já měla radost, protože zrovna ten jsem i já sama chtěla upéct jako první. Představovala jsem si, že ho poskládám přesně jako Snickers tyčinku. To znamená, tmavá vrstva ze sušenek (přidala jsem do nich kakao, aby korpus vizuálně ještě více připomínal čokoládu), světlá náplň ochucená arašídovým máslem, arašídy v karamelu a čokoládová poleva. Na řezu se ty arašídy trochu ztrácí pod čokoládou a ani povrch cheesecaku nebyl zrovna hladký, takže příště zkusím polevu z másla a čokolády, co dělám na míša řezy. Nebo ty arašídy v karamelu dám na sušenkový korpus, pod sýrovou náplň.  Jinak jsem ale byla moc spokojená. Křehký korpus, jemná náplň, křupavé arašídy a k tomu karamel a čokoláda... to je prostě blaho! 


PS: Pokud chcete, aby cheesecake chutnal jako Snickerska, přidejte do náplně 1-2 nasekané tyčinky ;-) 


Ingredience 

Korpus

(kulatá forma o průměru 20 cm) 

200 g kakaových sušenek (např. Bebe)

15 g kakaa na vaření
80 g másla, rozpuštěného

Náplň

600 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa...)
200 g zakysané smetany

100 g arašídového másla (bez přidaného cukru)
150 g cukru krystal
3 vejce
3 lžíce hladké mouky 


Arašídová vrstva


70 g cukru krystal
70 ml smetany ke šlehání
100 g arašídů

Čokoládová poleva

70 g kvalitní tmavé čokolády

70 g smetany ke šlehání


na ozdobu ideálně Snickers tyčinka (já jsem použila arašídy v cukru)


Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s kakaem a rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Poté ji prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.

Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou, arašídovým máslem a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou.

Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec přes noc vychladíme v lednici. Na vychlazený cheesecake nalijeme arašídy v karamelu, necháme karamel ztuhnout a navrch rozetřeme čokoládovou polevu (oboje viz níže). Cheesecake můžeme podle chuti dozdobit, třeba kousky Snickers tyčinky nebo arašídy.

Na arašídy v karamelu potřebujeme hlubší rendlík se širokým dnem. Nasypeme do něj cukr, zalijeme 20 ml vody a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Zatím si v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel světle zlaté barvy (pozor, ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Vmícháme do něho arašídy a necháme lehce zchladnout.

Na čokoládovou polevu si v rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Opět necháme lehce zchladnout, horká poleva by mohla stéct z cheesecaku dolů.











Žádné komentáře:

Okomentovat