středa 1. července 2020

Mango cheesecake


První prázdninový den si zaslouží něco svěžího a zářivého, tak si dáme vanilkový cheesecake s mangovým pyré. Po dlouhé době jsem zase "objevila" mango a zjistila, že mi  vážně moc chutná. Kdysi dávno nám ho domů koupil táta a pamatuju si, že zvlášť nadšená jsem z něho nebyla, chutnalo mi po jehličí. Tu vůni a chuť borového háje jsem cítila i teď, když jsem mango nakrájela na kostky, asi nebylo úplně zralé, já taky na mango nejsem žádný expert, i to krájení jsem si nejdřív musela najít na You Tube. Každopádně jsem ho zkusila podusit doměkka, právě na to pyré, a světe div se, mango zesládlo a rozvonělo se nádherně ovocně. A v kombinaci s jemným vanilkovým cheesecakem chutná přímo báječně.


Ingredience 

Korpus

(kulatá forma o průměru 24 cm) 

300 g světlých máslových sušenek

120 g másla, rozpuštěného

Náplň

750 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa, Palouček...)

200 g zakysané smetany
50 ml smetany ke šlehání150 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce

3 lžíce hladké mouky

Pyré z manga


1 zralé mango

40 g cukru krystal
2-3 plátky želatiny

Na ozdobu

50 g čerstvého smetanového sýra
10 g smetany ke šlehání
10 g cukru moučka
borůvky


Postup 
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.

Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky dohladka prošleháme sýr, zakysanou smetanou, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový extrakt. Po jednom zašleháme vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou.

Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 55-60 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychladíme v lednici. 

Dužinu z manga nakrájíme na malé kostky a dáme do menšího rendlíku spolu s cukrem, podlijeme trochou vody (cca 30 ml by mělo stačit). Na mírném plameni několik minut povaříme, až mango změkne a většina vody se odpaří. Může to trvat 5-15 minut, záleží, jak zralé ovoce máme. Poté ho rozmixujeme na pyré.

Do malé misky dáme 2-3 plátky želatiny, zalijeme 50 ml vody (plátky musí být zcela ponořené, já používám malou misku a plátky rozstřihnu nůžkami napůl, aby se do ní vešly) a necháme je zhruba 10 minut nabobtnat. Poté vodu s želatinou opatrně zahřejeme až do jejího úplného rozpuštění (stačí asi 10 vteřin v mikrovlnce), ihned přidáme 2 lžíce pyré a rozmícháme. Vmícháme zpátky do misky s mangovým pyré a tu dáme do lednice, kde pyré necháme lehce zahoustnout, aby po nalití na cheesecake celé nesteklo dolů (já ho tam nechávám půl hodiny až hodinu, přičemž každých 15 minut ho důkladně promíchám lžící).

Tip: Množství želatiny závisí na tom, jak velké a šťavnaté mango máte a jak dlouho ho necháte vařit. Pokud je pyré příliš řídké, použijte raději 3 plátky želatiny. Z mého manga bylo asi 240 g dužiny, takže jsem pro jistotu použila 2,5 plátku.

Na vychlazený cheesecake nalijeme mangové pyré, začneme od středu a opatrně ho rozetřeme do stran, a opět ho na několik hodin uložíme do lednice, aby pyré ztuhlo. 

Nakonec cheesecake podle chuti dozdobíme. Já jsem si vyšlehala sýr, smetanu a cukr na pevný krém a na cheesecake nastříkala malé bobky krému pomocí cukrářského sáčku s kulatou zdobící špičkou.

















4 komentáře:

  1. Zdravim, nevím jestli jsem to pochopil správně. Cheesecake se pece ve vodní lázni, nebo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to je taková falešná vodní lázeň :-) Pekáček s vodou se dá na dno trouby, takže v troubě je díky tomu dostatečná vlhkost, ale zároveň nehrozí, že by voda zatekla do formy. Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Dobrý deň, Katka, piekla som a je výborný. Akurát som čakala, že mangove pyre bude trochu výraznejšie :-) Ďakujem za recept, určite doporučujem, je sviežy a lahký :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Lucko, to mě těší, že v cheesecake chutnal. U pyré záleží, jak zralé a chuťově výrazné máte mango. Řekla bych, že sázka na jistotu bude koupit přímo mangové pyré, třeba na cukrářském eshopu. Katka

      Vymazat