neděle 16. srpna 2020

Cuketová buchta s drobenkou a borůvkami


Recept na oblíbený koláč s drobenkou mi poslala milá čtenářka blogu Zdeňka, výměnou za moje recepty, a mě to neskutečně potěšilo. U nich doma ho mají všichni rádi, hlavně se švestkami, borůvkami a rybízem, a mě bylo hned jasné, že to bude pecka. Cuketa v těstě dodá vláčnost, drobenka je prostě klasika a jaké jiné ovoce použít než borůvky, když už se mi konečně dostaly do rukou. Na buchtě jsme si všichni pochutnali i u nás doma a určitě ji zařadím i mezi naše oblíbené letní moučníky. Upečte si ji taky a klidně mi pošlete nějaký recept, který ve vaší rodině boduje, moc ráda ho vyzkouším.


Ingredience

(na malý plech*)

3 vejce
100 g třtinového cukru
100 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
350 g cukety, oloupané a najemno nastrouhané

200 g borůvek (i mražené)

*můj pekáček má 28x20 cm a mohl by být ještě o kousek větší

Drobenka

50 g hrubé mouky
35 g třtinového cukru
35 g másla, změklého


Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C. V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Tenkým pramínkem přilijeme olej a vanilku, důkladně zašleháme. Nadvakrát přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí, opět prošleháme. Nakonec opatrně vmícháme nastrouhanou cuketu (já jsem ji předtím opatrně vymačkala v rukách, abych ji zbavila přebytečné tekutiny, stačí ale trochu, část tekutiny nechte).

Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Poklademe borůvkami (mražené sypeme rovnou z mrazáku) a rovnoměrně posypeme drobenkou. Vložíme do trouby, po 10 minutách zeslabíme na 180 °C a pečeme dalších 45 minut, dozlatova.












Žádné komentáře:

Okomentovat