sobota 28. listopadu 2020

Měkké perníčky



Recept na tyhle perníčky mám od maminky mého švagra (manžela mé sestry) a byla to láska na první ochutnání. Připomínají mi totiž perníčky z mého dětství, na které bohužel nemám recept. Jsou trochu křupavé, to mám na perníčkách moc ráda, zároveň měkké, hezky voní a chutnají po perníkovém koření a jsou lehce tmavé, takže na nich krásně vynikne zdobení bílkovou polevou. Doma už jsme je pekli minimálně dvakrát a ještě aspoň dvakrát budeme. Jedna dávka zmizela během tří dnů a část druhé jsem včera pozdě do noci tajně zdobila, přijde do adventního kalendáře. Kluci mají moc rádi mnou zdobené perníčky, takže doufám, že perníčky, které jim do adventních pytlíčků nadělí andělíček, budou mít stejný úspěch. Abych nezapomněla, perníčky si můžete upéct už zítra, na první adventní neděli, a odstartovat tak vánoční pečení. Patří totiž mezi cukroví, které s klidným srdcem můžete upéct i na začátku prosince, dlouhé uležení jim totiž jen prospěje a při správném skladování pěkně změknou.


Ingredience

350 g hladké mouky
100 g cukru moučka
1 lžíce kakaa na varení
1/2 kypřícího prášku do perníku
1 lžička perníkového koření
špetka soli
120 g másla, změklého
100 g tekutého medu
1 žloutek
(1-2 lžíce mléka)

1 vejce na potření, prošlehané

Bílková poleva

1 bílek
1 malá lžička citronové šťávy
150-200 g cukru moučka


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kakao, kypřící prášek, perníkové koření a sůl. Přidáme máslo nakrájené na tenké plátky, med a žloutek a ručně vařečkou nebo v robotu s hnětacím hákem vypracujeme měkké, tvárné těsto (pokud bude těsto i po několika minutách příliš suché a drobivé, přidejte trochu mléka). Těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme přes noc odpočinout do lednice. Těsto se rozleží a bude se s ním lépe pracovat.

Před vykrajováním těsto necháme povolit asi hodinu při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na vále lehce pomoučněném moukou si těsto rozválíme na plát vysoký 4-5 mm, pokud se lepí na váleček, trochu těsto pomoučníme i zvrchu. Vykrajujeme libovolné tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi perníčky necháváme jen menší rozestupy, během pečení se téměř nezvětší. Pečeme asi 8 minut, záleží, jaké perníčky máme (drobnější tvary se pečou kratší dobu). Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, budou se pěkně lesknout.

Tip: Pro měkké perníčky, které se dají jíst hned, je důležitá výška těsta, teplota a doba pečení. Čím tenší perníčky, vyšší teplota a delší doba pečení, tím je větší pravděpodobnost, že budou do křupava vypečené. Pokud se vám nechtěně povedou tvrdší perníčky, nezoufejte. Přidejte k nim do krabice (ideálně plechové) rozkrojené jablko, měly by ještě změknout. Jablko je nutné každé 2-3 dny měnit, aby nezplesnivělo.

Na polevu dohladka vyšleháme bílek (zbavený veškerých poutek) s citronovou šťávou a cukrem moučka. Šleháme v ručním šlehači metlou, případně v robotu, dokud poleva nebude úplně hladká (po promnutí mezi prsty nejsou cítit krystalky cukru). Poleva by měla z metly jen pomalu stékat, pokud je příliš řídká, přidáme cukr moučka, množství záleží na velikosti/vodnatosti bílku.













4 komentáře:

  1. Já posílám veliké pozdravení, adventní.
    Tiše tu sedím a prohlížím si dokonalé dekorování, skláním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vám moc děkuji, vážím si toho. Přeji krásný a klidní adventní čas, Katka.

      Vymazat
  2. Recept som včera vyskúšala a medovníčky boli jedna báseň! Mäkké, voňavé a tá chuť! Len sa mi nepodarili tak krásne nazdobiť ako Vám, ale v brušku to je jedno :) Ďakujem za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě moc těší! A to zdobení není vůbec důležité, přesně jak píšete - hlavně že chutnají. U nás včera zdobily děti, obě malé, a ty jejich perníčky jsou stejně nejhezčí :-) Hezký den, Katka

      Vymazat