neděle 12. června 2022

Bábovka plněná krémem a jahodami



Bábovka plněná krémem, to je vlastně takový netradiční dort. A taky jednoduchý způsob, jak slavnostní nedělní moučník povznést ještě více. Nebo příležitost pro ty z vás, kteří si na klasický dort netroufáte, a přesto byste rádi zazářili. Třeba doma před dětmi, na návštěvě a nebo před tchýní. Bábovka je poctivá třená, ovoněná citronovou kůrou. Krém můj oblíbený dortový, jen jsem ubrala na smetaně, abyste se už vůbec nemuseli bát, že se vám nevyšlehá. A protože sezóna jahod vrcholí, přidala jsem jahody nejen do náplně, ale i do polevy - krom chuti dodaly i krásnou barvu.

Formu na bábovku rozhodně doporučuju nějakou zajímavou, ať ten váš bábovkodort ještě více vynikne. Já jich mám doma už asi šest a krom klasických "kovových" i silikonové, těm dávám poslední dobou přednost. Zaprvé u těch klasických dost bojuju s vyklápěním a za druhé jsou  ty silikonové super skladné. Co si budeme povídat, doma to nemáme nikdo nafukovací. Skvělý výběr (nejen) forem na bábovek najdete na vyhledávači FAVI.cz, já jsem nevěděla, po které sáhnout (#spolupráce).


Ingredience

150 g másla, změklého
300 g cukru moučka
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 ml mléka
šťáva a kůra z 1/2 citronu
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli

Náplň

250 g mascarpone
100 g tvarohu
50 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
100 g smetany ke šlehání

hrst jahod

Poleva

100 g cukru moučka
25 g hodně zralých jahod
(případně pár kapek citronové šťávy)


Postup

V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude, trvá to minimálně 5 minut. Poté po jednom vešleháme žloutky, tenkým pramínkem přilijeme mléko a citronovou šťávu. Vmícháme mouku, kypřící prášek, sůl a citronovou kůru. Nakonec stěrkou natřikrát vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Pracujeme opatrně, jen tak zůstane bábovka kyprá a nadýchaná.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (silikonovou formu napoprvé vymažeme olejem, pak už nemusíme). Do formy nalijeme těsto, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku (silikonová forma se vyklápí až po úplném vychladnutí).

Na krém dáme do mixéru mascarpone, tvaroh, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Vychladlou bábovku podélně rozkrojíme a naplníme krémem a na kousky pokrájenými jahodami. 

Na polevu dohladka utřeme cukr s rozmačkanými jahodami, můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Polevu utřeme ručně vidličkou, nebo za pomoci tyčového mixéru. Hustotu polevy upravíme přidáním cukru nebo citronové šťávy. Bábovku opatrně polijeme polevou a dozdobíme podle své chuti. Já jsem použila jahody, křupinky v bílé čokoládě a drobné kvítky.

Bábovku můžete servírovat ihned, nebo ji nechte vychladit v lednici, klidně do druhého dne. Bábovka se pěkně rozleží a navíc se bude i lépe krájet.










Žádné komentáře:

Okomentovat