sobota 29. listopadu 2014

Nutella cupcakes



Cupcakes. Malé dortíčky. Když je dáte na stůl, všem se rozsvítí oči. Jako kdyby byl najednou každý oslavenec. Cupcake je takový malý osobní dort. Nemusíte se o něj s nikým dělit. A protože je tak malý, klidně si můžete dát dva, tři, pět… Nadýchané a měkké čokoládové těsto, lehký krém s nutellou, prostě nebudete chtít přestat.



Ingredience

(cca 24 klasických cupcakes, 48 minicupcakes)


1 1/2 hrnku cukru
1 3/4 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku kakaa na vaření
1 1/2 lžičky kypřícího prášku
1 1/2 lžičky pečicí sody
1 lžička soli
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
1 hrnek vroucí vody

Krém

3 bílky
165 g krupicového cukru
špetka soli
230 g másla (studené, nakrájené na kostičky)
3-4 vrchovaté lžíce nutelly


Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C a nachystáme rychlovarnou konvici, abychom měli včas připravenou horkou vodu – příprava těsta totiž zabere jen malou chvíli.

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, v menší misce metličkou lehce našleháme vajíčka s mlékem, olejem a vanilkou. Nalijeme do velké mísy a pořádně promícháme. Poté vlijeme hrnek vroucí vody a opět promícháme, dokud se vše nespojí. Těsto bude poměrně řídké, až tekuté, ale tak to má být.

Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a naplníme je těstem do dvou třetin. Můžeme použít naběračku nebo hrníčkovou odměrku, tekuté těsto se lehce dávkuje.

Cupcakes pečeme podle velikosti. Klasické asi 15 minut, minicupcakes 8 minut, nejlépe je otestovat špejlí chvíli poté, co zpevní povrch. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Na krém budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, postavíme nad vodní lázeň, aby se dno mísy nedotýkalo vody, a metličkou mícháme, až se krystalky cukru rozpustí. Odstavíme z tepla.

Bílky šleháme, dokud zchladlý sníh nevytváří pevné špičky na metle. Poté ji vyměníme za K-metlu a po kostičkách postupně vmícháme máslo. Směs nejdříve zřídne, poté se začne zdrcávat, ale nakonec se spojí v pevný, hutný krém. Na závěr opatrně všleháme nutellu.

Inspirace: www.glorioustreats.com, Apetit (Sweet Dots)



6 komentářů:

  1. Včera jsem je dělala pro babičku a byly moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Těsto i krém jsou moje nejoblíbenější, používám je i na dorty a cakepops.

      Vymazat
    2. Souhlasím - tento druh krému je vynikající - je stabilní, dost toho vydrží a chuťově je též skvělý. Já prostě nechápu, že vážně někdo dělá ty americké máslo krémy, to se nedá... :D

      Vymazat
    3. Přesně tak, je perfektní na zdobení a vydrží i velká vedra, aniž by povolil. A hlavně všem chutná. Kromě nutelly se dá přidat lemon curd, čokoláda, ovocné pyré, karamel... Když vidím krémy, kde je půl kila másla a kilo cukru, aby to drželo, obrací se mi žaludek :-)

      Vymazat
    4. Já jsem teda nedávno bílkovo-máslový krém zkoušela poprvé (ale ne podle Vašeho receptu), ale i tak to na nás bylo příliš máslové. Se zbytek krému jsem tedy po oslavě zaexperimentovala a vešlehala do něj 80gramový kelímek Gervais, a jako by se stal zázrak. :-D Bylo to o 1000000000% lepší. Ale nejspíš zkusím i ten od Vás, ať můžu porovnat. :-)

      Vymazat
    5. Zkoušela jste? A jak to dopadlo? Já se přiznám, že máslové krémy vůbec nemusím, tohle je sice taky s máslem, ale alespoň odlehčené těmi bílky, navíc se s ním skvěle zdobí a potahují dorty. Ale jako náplň do dortu používám mascarpone se šlehačkou, tvarohem... To Gervais je skvělý nápad, musím taky vyzkoušet! Hezký den, Katka PS: Už jsem vám odepisovala dvakrát, nikdy se mi ten komentář neuložil a všimnula jsem si toho až po několika dnech, tak snad to tentokrát vyjde!

      Vymazat