pondělí 8. prosince 2014

Citronovo-maková bábovka

Bábovka. Klasický nedělní moučník. Tentokrát bez rozinek či mramorování. Bez suchého, drobivého pocitu. Zato s příjemně osvěžující příchutí citronu, která pohladí patro. S mákem jen lehoučce křupajícím mezi zuby. S kyprým a vlhkým těstem. Taková bábovka, jakou si zamilujete. A nejen v neděli.


Ingredience

(klasická bábovková forma, na velkou litinovou formu suroviny zdvojnásobíme)

1/2 hrnku cukru
2 hrnky mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
špetka soli
125 g másla
1 kelímek zakysané smetany
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
2 citrony
4 lžíce nemletého máku

Poleva

moučkový cukr
1 lžíce citronové šťávy

Postup

Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout. Prošleháme ho s cukrem, poté po jednom přidáme vajíčka, postupně vešleháme šťávu a nastrouhanou kůru z citronů (2 lžíce si necháme stranou na polevu), zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Do tekuté směsi prosyjeme mouku, přidáme kypřící prášek, pečící sodu, sůl a mák, opatrně promícháme. Pozor, nepřemíchat, jen tak bude bábovka kyprá a nadýchaná.

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, minimálně 30 minut - podle velikosti formy, otestujeme špejlí. Pokud bude příliš brzy zlátnout, zakryjeme ji alobalem.

Připravíme si polevu. Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou do hladka. Cukr přisypáváme postupně, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Pokud je poleva příliš tekutá, přidáme cukr. V opačném případě ji naředíme citronovou šťávou nebo kapkou vody. V ideálním případě poleva bude jen velmi pomalu stékat dolů po stranách bábovky.


Inspirace: www.rumblytumbly.com

Žádné komentáře:

Okomentovat