pátek 3. července 2015

Vanilkové cupcakes

Vanilkové cupcakes jsou prostě klasika. Ale o čem tady chci básnit, je tenhle bílkovo-máslový krém. Je nadýchaný. Je hebký. Jen jemně sladký. Rozplývá se na jazyku. Přitom je pevný, takže si při zdobení můžete vyhrát, použít jakoukoli zdobící špičku a na dortících vykroužit třeba růžičky či spirálky. Nazdobené cupcakes vydrží v ledničce několik dní, nemusíte se je bát přinést třeba na zahradní párty a nechat celé odpoledne na stole, testováno i v horkém létě. Krém se nerozteče. Je výborný samotný, ale můžete ho ochutit třeba nutellou (nutella cupcakes), pomerančovou kůrou (velikonoční cupcakes), vanilkovou esencí... Takže zapomeňte na těžké máslové krémy plné cukru, které padají na jazyk, a zkuste ho. Je jednoduše skvělý.*

*Říká zapřísáhlý odpůrce másláků. A potvrzuje deset z deseti testujících.


Ingredience

(cca 12 klasických cupcakes, 24 minicupcakes) 
1 hrnek = 250 ml

1/2 hrnku (110 g) cukru krystal
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku podmáslí
1 1/4 hrnku (200 g) hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli

Bílkovo-máslový krém

3 bílky
165 g krupicového cukru
špetka soli
250 g másla (studené, nakrájené na kostičky nebo nahrubo nastrouhané)
růžové gelové barvivo (nemusí být)

Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru prošleháme vajíčka s cukrem, vanilkovým extraktem, olejem a podmáslím, poté vmícháme všechny zbylé suroviny. Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a naplníme je těstem zhruba do poloviny.

Cupcakes pečeme lehce dozlatova, podle velikosti. Klasické asi 15 minut, minicupcakes 8 minut, nejlépe je otestovat špejlí chvíli poté, co zpevní povrch. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Na krém budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, místu postavíme nad vodní lázeň, aby se dno nedotýkalo vody, a metličkou mícháme, až se krystalky cukru rozpustí, bílky zřídnou a budou skoro horké (ideální je, pokud vlastníte cukrářský teploměr - teplota by měla dosáhnout 65 °C). Odstavíme je z tepla a přelijeme do mísy na šlehání.

Tip: Že se cukr rozpustil, poznáte jednodušše, stačí bílky promnout mezi prsty. Tak také otestujete, že nejsou příliš horké. Měli byste v nich bez problémů udržet prst.

Bílky šleháme v mixéru s drátěnou metlou, dokud zchladlý sníh nevytváří pevné špičky na metle a mísa má na dotek pokojovou teplotu, trvá to zhruba 10 minut. Poté po kouskách vmícháme máslo. Směs nejdříve zřídne, poté se začne zdrcávat, ale nakonec se spojí v pevný, hutný krém. Zabere to nějaký čas, takže se nebát a vydržet. Na závěr můžeme krém obarvit kapkou gelového barviva.


Inspirace: www.glorioustreats.com, Apetit (Sweet Dots)

1 komentář:

  1. Musím jenom potvrdit. Dříve jsem dělala hlavně máslové krémy, protože s mascarpone na cupcaky nemám moc dobré zkušenosti. Ale jednou jsem vyzkoušela tento bílkový a je úžasný :)

    OdpovědětVymazat