neděle 29. listopadu 2015

Banánový chlebíček s nutellou





V pátek jsem ani neměla v plánu něco péct, jen jsem kontrolovala spíž a lednici, jestli mám všechno, co potřebuju na vánoční máslovou štólu, když mi zrak padl na dva notně měkké banány. Vždycky mi trhá srdce, když mám vyhodit nějaké jídlo, jenže přezrálé ovoce fakt nemám ráda. Kdyby bylo léto, už bych je hodila do nějaké osvěžující zmrzliny, ale v zimě si na ni ani nevzpomenu. Kdysi jsem pekla banánové muffiny a zrovna moc mě neoslovily, ale nakonec jsem se rozhodla, že téhle příchuti dám ještě jednu šanci. Obzvlášť když je to taková rychlovka. Nakonec mě ovšem tenhle chlebíček mile překvapil. Byl měkký a vláčný, banánový tak akorát a s pořádnou vrstvou nutelly vlastně docela fajn.


Ingredience

200 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
150 g cukru krystal
špetka soli
80 g másla, rozpuštěného
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
2 zralé banány

nutella

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, kypřící prášek, 100 g cukru a sůl. Máslo metličkou prošleháme s vanilkou, žloutky a rozmačkanými banány, přidáme do mísy. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem dotuha, opatrně vmícháme do těsta, které tak bude krásně nadýchané.

Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme asi 45 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme vychladnout, poté ho bohatě potřeme nutellou.






Žádné komentáře:

Okomentovat