čtvrtek 5. listopadu 2015

Jablečné muffiny s medovým mascarpone


Muffiny už jsem nepekla pěkně dlouho. A přitom je mám tak ráda. Jsou snadné na přípravu i na servírování, stačí smíchat pár surovin dohromady, upéct a pak sáhnout po košíčku kdykoli mám chuť, bez talířku, bez krájení. Takže když jsem v lednici našla kelímek mascarpone a pár krásných podzimních jablek, pustila jsem se do nich bez váhání. Jablka dodají muffinům vláčnost, mascarpone je výborné samo o sobě a co teprve ochucené voňavým medem a skořicí. Ze stolu pak muffiny zmizely jedna dvě - zřejmě jsem nebyla jediná, kdo na ně měl už pěkně dlouho chuť...


Ingredience

(asi 18 muffinů)

320 g hladké mouky
150 g cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky skořice
špetka soli
300 ml mléka
120 ml oleje
2 vejce
2 velká jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky

Krém

250 g mascarpone
4 lžíce tekutého medu (nebo podle chuti)

skořice

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme mléko, olej, rozšlehaná vajíčka a nakonec i kostičky jablek. Těstem naplníme košíčky na muffiny do 2/3. Pečeme dozlatova, zhruba 15-20 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Mascarpone krátce vyšleháme s medem, pozor na přešlehání, krém by zřídnul (tak jako se to stalo mně). Cukrářským sáčkem nebo lžičkou ho naneseme na cupcakes, poprášíme skořicí.




2 komentáře:

  1. Vzhledem k naší letošní hojné úrodě jablek mám celý podzim zakázáno péct doma z jiné suroviny =D Takže došlo i na vaše muffiny a musím říct, že jsou opravdu výborné :-) Akorát místo mascarpone jsem použila smetanu ke šlehání, ve které jsem si den předem rozpustila trochu medu. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, jsem ráda, že muffiny měly úspěch! Podzimní jablíčka bývají ta nej, snad se vám brzy nepřejí... kdyžtak bude na blogu do konce týdne i recept na ořechovou bábovku s jablky, chutnala i mému vybíravému chlapečkovi nejedlíkovi :) A smetana s medem je super nápad! Katka

      Vymazat