středa 10. února 2016

Japonský cheesecake

Pokud vám chutnal magic cake, tak tenhle koláč budete milovat. Fakt. Každé sousto se vám totiž v puse rozplyne jako obláček a zanechá po sobě výraznou chuť bílé čokolády. Spodní krémová část postupně přechází v jemnou a nadýchanou vrstvu připomínající piškot, ačkoliv v těstě není ani špetka mouky.  Vlastně jsou v něm kromě čokolády jen dvě další ingredience. Ano, čtete dobře. Dohromady tři ingredience. Vajíčka, cream cheese a bílá čokoláda. Jen tyhle tři věci a deset minut vašeho času (peče trouba, to se nepočítá) vás dělí od čokoládového blaha. Mimochodem, kolikrát už jsem vlastně napsala slovo čokoláda?! 

Autorkou originálního receptu Japanese Soufflé Cheesecake (Japanese Cotton Cheesecake) je Ochikeron, populární japonská blogerka/youtuberka. Rozhodně doporučuju podívat se na její videa, krom sladkých receptů tam najdete i tradiční japonská jídla a moji oblíbenou kategorii roztomilých kawaii receptů s panda makronkami a tučňáky z rýže.

Moje nejmenší forma má průměr 20 cm, za pomoci jednoduché matematiky jsem tedy množství surovin o 1/4 navýšila. Snad správně, protože oproti originálu ten můj cheesecake sice vyběhnul, ale během chladnutí se dosti srazil. Na chuti mu to ale vůbec neubralo, takže ho sem dávám i tak. Krom toho, může to být taky tím, že jsem doma nenašla  ani kousek alobalu - pekáč s horkou vodou jsem proto dala na mřížku pod formu...

 
Ingredience

kulatá forma o průměru 15 cm (původní recept)

3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
120 g kvalitní bílé čokolády
120 g cream cheese (Philadelphia, Buko, Palouček, Caval...)

kulatá forma o průměru 20 cm*

4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
160 g kvalitní bílé čokolády
160 g cream cheese (Philadelphia, Buko, Palouček, Caval...)



*Oprava a doplnění: Jak si můžete přečíst dole v komentáři, tak ta moje jednoduchá matematika tady zrovna nefunguje (ve škole by mě asi nepochválili). Správný poměr surovin je: 5 vajec, 200 g čokolády a 200 g krémového sýra.


Postup


Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (na poloviční výkon, za častého míchání, aby se čokoláda nespálila). Ještě teplou smícháme s krémovým sýrem, poté vmícháme žloutky.

Bílky vyšleháme na tuhý sníh (na metle tvoří pevné špičky). Jednu třetinu stěrkou opatrně vmícháme do žloutkové směsi, poté postupně vmícháme i zbylé dvě třetiny.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu lehce vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem, lépe tak přilne. Pruhy pečícího papíru, které lemují boky formy, potřeme máslem i z druhé strany - korpus se na něj nepřilepí a tak nepopraská, pokud během chladnutí spadne.

Těsto nalijeme do formy a několikrát jí lehce poklepeme o stůl, aby vyběhly případné bublinky vzduchu. Formu postavíme do pekáče s vyšším okrajem a nalijeme do něj horkou vodu, zhruba do 1/3 výšky formy (pokud je forma otevírací, obalíme ji předtím v alobalu). Pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 15 minut, nakonec troubu vypneme a cheesecake v ní necháme 15 minut dojít.


Inspirace: Ochikeron - Soufflé Cheesecake (https://www.youtube.com/watch?v=dVvPOE-C7AE)

11 komentářů:

  1. Problém tvého receptu pro 20cm formu je, že jsi skutečně použila jednoduchou matematiku, výpočet je totiž o něco složitější.

    Forma totiž je větší ne o jeden rozměr, ale o DVA rozměry - "výška" a "šířka". Výška formy se zvětšila z 15 na 20 a stejně tak šířka se zvětšila z 15 na 20.

    Ingredience je tedy třeba navýšit ne 1,33×, nýbrž 1,77× (1,33² = 1,77). Když výsledné výpočty zaokrouhlíme, vyjde nám, že počet ingrediencí pro 20cm formu je následující:

    5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
    200 g kvalitní bílé čokolády
    200 g cream cheese (Philadelphia, Buko, Palouček...)

    S pozdravem
    Ondřej Pláteník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, děkuju moc za opravu a vysvětlení! To se teď musím stydět. Příště na to budu pamatovat (nebo se obrátím na odborníky). Ale i tak byl výborný, aspoň že tak :-) Hezký den.

      Vymazat
    2. Doplním to i do receptu. Ještě jednou díky.

      Vymazat
  2. Moje matematicky správná varianta dopadla stejně splácle ;-). Mně to tedy ani během pečení moc nevyrostlo. Dokonce jsem měla i alobal (ne japonský), ale stejně moc neutěsnil. Dostala se mi tam voda nebo bílky nebyly dost tuhé nebo trouba pekla pomalu nebo nejsem Japonec? Asi se vrátím ke složitějším receptům :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, to mi ani neříkejte! To mě moc mrzí :-( A chuťově dobrý? Nebo se to ani nedalo jíst, když to netěsnilo? Teď nad tím přemýšlím, ale určitě jsem měla formu otvírací a český (nebo čínský? - jako všechno ostatní dneska) alobal a těsnilo to dobře. A spadlo to určitě až potom. No, budu ho prostě muset upéct znovu. Zítra, max. pozítří, se na to vrhnu.

      Vymazat
    2. Chuťově naprosto v pořádku. Voda se mi dostala za alobal, ale do formy asi ne. Prostě mi nějak moc nevyrostl (soudě dle stop na pečícím papíru, který jsem měla tak vysoký, že jsem na koláč ani neviděla:-)) a co vyrostlo, tak spadlo. Ve výsledku vypadal jako dvojče toho na obrázku, ale všem chutnal

      Vymazat
    3. Aspoň že tak, uff :-) Já už mám nakoupené ingredience, ale chytla jsem pořádnou rýmu. Až to trochu přejde, vrhnu se na něj, nedá mi to spát... (že to v tom originále mají tak vysoký).

      Vymazat
  3. Upekla jsem koláč a hned napoprvé se mi povedl.Je lehký a chutný.Neměla jsem bílou čokoládu,tak jsem použila tmavou a je opravdu luxusní.Nezabere mnoho času a tak se dá upéct i narychlo pro nečekanou návštěvu.(pokud máme doma ingredience).Děkuji za recept.Budu dále doporučovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost! Vidíte, s tmavou čokoládou mě to nenapadlo a přitom to musí chutnat ještě lépe. Budu muset vyzkoušet. Tak děkuji za tip :-) Hezký den.

      Vymazat
  4. Tak bohuzel u me ani jednou dort 'nevyrostl'. Mel vypadat jako piskot, ale bez kypriciho prasku nebo sody to proste nejde. Zase livanec. Trocha mlecne cokolady - pouze na doplneni mnozstvi uplne zmenila chut. Ne k lepsimu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikki, to mě opravdu mrzí, že se Vám cheesecake nepovedl. Zkusím ho teď v týdnu znovu upéct a uvidím,jak to tentokrát půjde. Každopádně, nadýchaný piškot jde opravdu upéct i bez kypřidel, tu nadýchanost v tom případě zaručí dotuha vyšlehané bílky. Katka

      Vymazat