čtvrtek 20. října 2016

Perník

Myslela jsem si, že recept na dobrý domácí perník má doma každý, je to pro mne taková česká klasika, takže jsem byla trochu překvapená, když mě o něj poprosila kamarádka. Doma sice perník pečou, ale z kupované směsi. Není špatný, ale domácí je prostě domácí. Já mám recept od maminky a patří mezi ty, ke kterým se neustále vracím. Nejradši mám variantu s hrozinkami a ořechy, tu jsem vždycky chtěla jako malá, u babičky jsme zas vždycky mívali čokoládu se strouhaným kokosem navrch. Protože jsem ale poslední ořechy spotřebovala na ořechovo-kávový dort (brzy bude i na blogu) a naopak mi z toho pečení zbyla karamelová omáčka, přihodila jsem do těsta jen hrozinky, zato navrch perníku jsem dala čokoládu, karamel a mandle. Zdá se, že to bude moje nová oblíbená kombinace.


Ingredience

600 g polohrubé mouky
400 g cukru krystal
2 lžíce kakaa
1 sáček kypřícího prášku do perníku
400 ml mléka
200 ml oleje
2 vejce

Navíc

do těsta: vlašské ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce, jablko na kostičky...
navrch: čokoládová poleva, marmeláda, strouhaný kokos, karamel...

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut. 

*Zatímco perník chladnul, rozpustila jsem si v mikrovlnce 70 g čokolády a 35 g másla, oboje jsem pak smíchala do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu). Čokoládou jsem potřela ještě vlažný perník, posypala plátky mandlí a polila karamelem.





6 komentářů:

  1. Moc děkuji💕 Hned jak to půjde, vyzkouším! Tak nějak jsem z reakcí doma"pochopila", že je to nějaký šíleně složitý postup, ten domácí perník, ale vypadá to normálně, možná to zvládnu i já😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano, je to opravdu jednoduché - snad úplně první věc, co jsem kdysi pekla sama! A včera mi dokonce pomáhal i ten můj chlapeček (a to má 13 měsíců), míchal těsto :-)

      Vymazat
  2. Perník je velice chutný, mmch. kokos taky můžu:)
    Zkus ještě do perníku zamíchat pár lžic šťavnaté marmelády. Mám "stoletý" recept od herečky Kamily Magálové a kdo ho ochutná, notně chválí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám! Taky jsme doma občas dělali verzi s marmeládou, obzvlášť když jsme vyhrabali ze špajzu zapomenutou skleničku rybízové, co už nikdo nechtěl - v perníku byla skvělá. Děkuji za připomenutí :-)

      Vymazat
  3. Receptík vyskúšaný, do cesta som pridala nasekané orechy a na vrch dala šípkový džem. Po perníčku sa iba zaprášilo a opäť sa mi potvrdilo, že podľa Na vidličku sa piecť oplatí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se tak krásně čte! :-) Moc děkuju za milá slova, mám opravdu radost, že perník chutnal. Džem navrch je bezva nápad. Hezký den, Katka

      Vymazat