úterý 17. října 2017

Ořechová bábovka s jablky


Ačkoliv je to teď všude samá dýně (a já proti tomu nic nenamítám, mám je moc ráda), u nás patří k podzimu hlavně červená jablíčka a vlašské ořechy. A taky vláčná bábovka. Není nic lepšího, než si ukrojit pořádný kousek, nalít si hrnek horkého čaje a schoulit se s knížkou na pohovku se spoustou polštářů a huňatou dekou. S malým neposedou, co se mi neustále motá pod nohama a dožaduje se pozornosti, si o tom všem sice můžu jen nechat zdát, ale aspoň tu bábovku jsem upekla. A že jí ten náš nejedlík snědl víc jak dva kousky, je to nejlepší doporučení, které pro vás můžu mít... 


PS: My jsme si ji navíc polili karamelem, mňam.

Ingredience

3 vejce
200 g cukru krystal
250 ml oleje
300 ml mléka
450 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
50 g jemně mletých vlašských ořechů
3 jablka, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
hrst rozinek


Postup

V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a mléko, vžady důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a mleté ořechy. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme hutné těsto. Nakonec opatrně zapracujeme kostičky jablek a rozinky. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 1 hodinu (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji vychladnout ve formě.







2 komentáře:

  1. Vypada nadherne, asi zkusim:-). Hezke podzimni dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My už ji zítra budeme péct podruhé :-) Slunečný a barevný podzim i Vám, Marcelo! Katka

      Vymazat