pátek 10. listopadu 2017

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Letos jsem se pochlapila a svatomartinské šátečky konečně upekla včas. Možná taky proto, že svatý Martin vychází na sobotu a na víkend se peče prostě vždycky. Recept na ty nejlepší rohlíčky od babičky jsem samozřejmě nemohla najít (nevadí, přijdou na řadu jindy), tak jsem sáhnula po receptech, co si schovávám ve speciálním šanonu, za ty roky už je přímo obřích rozměrů... Rohlíčky jsou z Albert magazínu, bylo mi moc sympatické, že se do těsta přidává tvaroh, obvykle je zárukou kyprosti a vláčnosti a ani tady to nebylo jinak. Ořechovou náplň jsem dala svoji, je mnohem jednodušší než ta z originálního receptu a dává vyniknout právě ořechům. Možná by té náplně stačilo o třetinu méně, šátečky jsou pěkní bucláčci, tvar podkovy se tak během pečení poněkud ztratil, ale když my tu náplň moc rádi! Podkova má být připomínkou svatého Martina a jeho koníka, snad mi to odpustí. Jestli tedy zítra dorazí...


Ingredience

450 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
80 g cukru krystal
špetka soli
250 g měkkého tvarohu ve vaničce
60 ml oleje
2 vejce

Náplň

250 g mletých vlašských ořechů
150 g cukru moučka
1 bílek
1 lžička vanilkového extraktu
(případně 2 lžíce rumu)

1 žloutek na potření, rozšlehaný se lžící mléka
hrst mandlových plátků 


Postup

Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Smícháme ořechy s cukrem, přidáme rozšlehaný bílek a vanilku a utřeme do kompaktní směsi (pokud nepřidáváte rum, možná bude potřeba přilít 1-2 lžíce mléka, aby náplň nebyla příliš drobivá - záleží, jak velký bílek máte).

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl, přidáme tvaroh, olej, mléko a vajíčka. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné, poněkud lepivé těsto. Pokud lepí opravdu hodně, přisypeme trochu mouky, pokud je jen trochu lepivé, nevadí, až budeme těsto při rozvalování podsypávat moukou, tak se to ztratí a těsto nebude zbytečně tuhé. 

Vál lehce poprášíme moukou, těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou vyválíme asi na 0,5 cm vysoký plát ve tvaru kruhu a ten rozkrájíme na osm trojúhelníků. Na základnu každého z nich (kratší strana vně kruhu) naneseme vrchovatou lžíci náplně a zarolujeme ho směrem ke špičce. Rožky šátečku stočíme dovnitř, do tvaru podkovy. Šátečky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi půl hodiny kynout.

Tip: Já jsem si náplň rozdělila podle váhy, na každý šáteček vyšlo zhruba 25 g. Nabrala jsem ji lžící a rukou zmáčkla do válečku, lépe se mi pak těsto rolovalo do šátečku.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Šátečky potřeme žloutkem a posypeme mandlemi, pečeme dozlatova, asi 25-30 minut.







Inspirace: Albert magazín 


2 komentáře:

  1. Pročpak je olej v testu psaný 2x?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zřejmě omylem. Má tam být 60 ml oleje. Omlouvám se, že odpovídám až teď, máme doma týdenní miminko a k tomu staršího brášku, takže vyšetřit si volnou chvilku je skoro nemožné. Jak to půjde, opravím to i v receptu. Katka

      Vymazat