pátek 12. ledna 2018

Perníkový cheesecake


S nápadem na perníkový cheesecake jsem si pohrávala už dlouho, nakonec na něj došlo až po Vánocích a vlastně to byl ideální povánoční dezert, protože jsem do něj upotřebila i nějaké zbylé cukroví. I když jsme ho letos měli relativně málo - pekla jsem asi devět druhů, většinou z půlky dávky - stejně se nakonec všechno nesnědlo, do toho se u nás sešlo i cukroví od mojí a manželovy maminky a jako každý rok zbyla v lednici malá krabice, kterou poslední týden každý obcházel obloukem. Vyhodit ho mi bylo líto, zamražené a následně rozmražené by u nás moc úspěch moc nemělo, tak kam s ním? Do cheesecakeu! Když jsem přemýšlela, jaké sušenky použiju do korpusu, aby ladily s perníkovou náplní, padl mi zrak právě na tu pozapomenutou krabici. Vybrala jsem spíš suché cukroví, pár kousků bylo politých čokoládou, s pistáciemi a mrazem sušenými malinami, něco i slepené marmeládou, proč ne, jen toho s krémem bych se asi bála, aby to během pečení nenadělalo nějakou paseku. Do náplně jsem přidala lžičku perníkového koření a vanilky, polila čokoládovou ganache a dozdobila granátovými zrníčky, čokoládovými hoblinkami, eukalyptem, svitky skořice a badyánem... no, vánoční cheesecake jak vyšitý!


PS: Cukroví mám v mrazáku ještě tak na další tři cheesecaky, přece ho nevyhodím!


Ingredience

(kulatá forma o průměru 20 cm)

 
300 g vánočního cukroví nebo sušenek, ideálně se skořicí/perníkovým kořením/zázvorem (Lotus, Ikea sušenky)

100 g másla, rozpuštěného

Náplň

 
600 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa...)
1 kelímek zakysané smetany (cca 200 ml)
150 g cukru krystal
3 vejce

3 lžíce hladké mouky
1 lžička perníkového koření
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Čokoládová poleva

70 g čokolády
70 ml smetany ke šlehání


Postup

Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Cukroví/sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Máslo přilévejte postupně, je možné, že ho budete potřebovat o něco méně - záleží, jak mastné máte samotné cukroví/sušenky. Celá směs by měla být zvlhčená rozpuštěným máslem a po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Pokud je naopak stále příliš suchá, přidáme ještě trochu másla. Poté ji prsty či lžící natlačíme na dno formy a rovnoměrně upěchujeme. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku, perníkové koření, vanilku a sůl. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi hodinu odpočívat ve vypnuté a pootevřené troubě a nakonec vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake nalijeme čokoládovou polevu (viz níže), můžeme i dozdobit - já jsem použila granátová zrníčka, čokoládové hoblinky, eukalyptus, skořicové svitky a badyán.

Tip:  Krok, kdy se cheesecake nechá ve vypnuté troubě, doporučuju nevynechávat. Dojde tím k postupnému vyrovnání teplot a cheesecake nepopraská. 

Čokoládová poleva

V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř až k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme lehce zchladnout.



















 

8 komentářů:

  1. My cheesecaky milujeme! Najmä priateľ, cheesecake je základ každej oslavy a dostal ho aj zabalený pod stromček :D Ten tvoj vyzerá takisto famózne, určite bol perfektný! Michaela - THE BEAUTY OF IMPERFECTIONS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to tak napůl - jednou za čas na něj dostaneme ohromnou chuť a pak ho zase nějakou dobu nemusíme mít :-) Ale když už ho peču, tak si s ním vždycky vyhraju - jsem moc ráda, že se vám líbí. Pro milovníky cheesecakes je jako stvořený :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den Katko, často používáte na dozdobení dortů živé květy. Je to opravdu krásné, také jsem to už několikrát udělala, ale vždy z toho mám divný pocit, protože květiny kupuji v květinářství a nevím, jestli tím nemohu způsobit oslavenci žaludeční problémy... (i když dotyčný květiny z dortu před konzumací sundá). Můžete mi prosím poradit, jestli jsou tyto vhodné, nezávadné? Nebo musím používat jen "bio jedlé květiny" ? Ale ty jsou těžko k sehnání, a ta cena.... Děkuji, Klára :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kláro, musím přiznat, že jsem nad tím poslední dobou také přemýšlela. Dokonce jsem hledala nějaké informace na internetu, ale moc moudrá z toho stejně nejsem. Samozřejmě by bylo nejlepší používat, jak píšete "bio jedlé" květiny, ale já bych se k takovým vůbec nedostala. Navíc květiny používám pouze jako dekoraci, vysloveně jedlé květiny ze specializovaného obchodu (myslím určené přímo ke konzumaci) bych použila pouze, kdyby opravdu měly být jedlou součástí dortu - takto některé dorty zdobí třeba Lulus bakery na Instagramu a je to nádhera. Určitě bych se každopádně poradila s květinářkou, zda dané květiny nejsou vysloveně jedovaté a zda nejsou stříkané nějakými pesticidy apod. Navíc stonky květin můžete obalit potravinářskou fólií/floristickou páskou, dokonce se prodávají nějaké speciální ampulky na vodu... V zahraničí je k dostání "safety seal" gel, do kterého se namočí stonky květin a on je "zapečetí". Snad jsem Vám nějak pomohla :-) Hezký den, Katka

      Vymazat
    2. A ještě květiny, které se dají použít bez obav: karafiát, růže, chryzantéma, maceška, fialka, chrpa, levandule, měsíčník zahradní, frézie, lichořeřišnice, šípková růže. Každopádně i ty by neměly být ošetřené chemií.

      Vymazat
    3. Moc Vám děkuji za radu, pomohla jste mi. Určitě použiji potravinářskou fólii na stonek :))

      Vymazat
  3. Dobrý den, Váš blog jsem objevila teprve nedávno a od té doby si moc ráda prohlížím Vaše nádherné fotky a výtvory. O víkendu jsem pekla podle Vás čokoládový dort a moc jsme si všichni pochutnali. Děkuji za tak pěkné a dopodrobna napsané recepty. Hezký den, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Markéto, já děkuji za tak milý komentář! Vždycky mě moc potěší, když si někdo v dnešní uspěchané době najde čas napsat pár slov. O to víc mě pak to moje pečení baví. A ještě radši jsem, že Vám chutnalo! :-) Jestli se Vám bude chtít, pošlete příště fotku. Mějte se krásně, Katka

      Vymazat