sobota 27. ledna 2018

Žemlovka s vanilkovým krémem a malinami


Od té doby, co jsem zjistila, že žemlovka jde udělat i jinak a že může být tak dobrá, až se po ní budou oblizovat i ti, co ohrnují nos nad klasikou s jablky a rozinkami, střádám si do zásoby veškeré staré pečivo. A nemluvím teď o rohlíkách, protože ty do mojí žemlovky prostě nepatří. Kousek zapomenuté vánočky či croissant, kterého si nikdo nevšimnul a který druhý den není ani křehký, ani křupavý... Obvykle toho u nás doma moc nezbude, ale občas se v chlebníku něco takového najde a hned to putuje do speciálního sáčku v mrazáku. Minule jsem plátky vánočky spojovala marmeládou a žemlovku sypala čokoládou, tentokrát jsem přidala maliny.

PS: Oproti původnímu receptu jsem omylem do základu vanilkového krému vmíchala hladkou mouku (na stejném papírku jsem totiž měla i krém do koblih s takřka totožným složením), zdá se mi, že díky tomu žloutková směs, která se celá nevsákla do pečiva, strukturou a chutí připomínala krémový pudink. S malinami skvělá kombinace!

PSS: Jakmile bílkový sníh během zapékání začne chytat zlatou barvu, nespouštějte z žemlovky oči. Já jsem se na vteřinu otočila pryč a sníh už mi málem zčernal, na fotce s žemlovkou na talířku je to pěkně vidět. 

Ingredience

(menší zapékací miska)

4 žloutky
100 g cukru krystal
špetka soli
50 g hladké mouky (můžete vynechat - viz výše)
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu*

pečivo typu vánočka, croissant (měla jsem 2 croissanty - z toho 1 sypaný čokoládou, asi 1/4 vánočky a k tomu 2 kynuté buchty bez náplně)
100 g malin (použila jsem mražené)

4 bílky
50 g cukru krystal + 1 lžíce na posypání

*vanilkový extrakt můžete nahradit vanilkovým luskem, v tom případě ho rozřízněte, vyškrábněte zrníčka a ta spolu s luskem nejdříve krátce povařte v mléce se smetanou - já jsem použila extrakt, ale přidala jsem k němu i špetku mleté vanilky


Postup

Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí (případně i s hladkou moukou). V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilejeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.

Zapékací misku vymažeme máslem. Vyskládáme ji plátky pečiva tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme maliny a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.

Tip: Pokud pečivo vyskládáváte ve více vrstvách, každou z nich posypte trochou malin a prolejte částí žloutkové směsi.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Žemlovku zapékáme 20 minut, poté na ni navrstvíme bílkový sníh (postup níže), posypeme ho lžící cukru a pečeme, až sníh zezlátne, zhruba 10 minut. Podáváme teplé.

Na bílkový sníh šleháme bílky, až vznikne středně pevný sníh, po částech přisypeme cukr a vyšleháme do pevných špiček.










2 komentáře: