pondělí 15. dubna 2019

Nekynutý tvarohový mazanec


Už několik let se s mamkou domlouvám, že si od ní vezmu recept na tvarohový mazanec, a když na to konečně dojde, a já ho upeču a začnu sepisovat postup na blog, zjistím, že úplně to stejné těsto chystám každý rok na Vánoce a peču z něho tvarohovou štólu... to prostě nevymyslíš! Ta tvarohová štóla je můj oblíbený recept, bez ní by u nás nebyl advent. Myslím, že podobnou tradici zavedu i na Velikonoce a krom klasického kynutého mazance budeme péct i ten tvarohový. Já jsem tedy zvolila jeho miniverzi, upekla jsem místo velkého mazance tři malé bochánky. Mini mazance mi přijdou roztomilé a ještě můžete podělit rodinu. Jeden teda zmizel během půl hodiny, nestačil ani vychladnout a manžel prohlásil, během nenápadného ukrajování a ujídání, že tenhle mazanec je přímo luxusní.



Ingredience

(2 mazance
*)

150 g másla, změklého

180 g cukru krupice
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

250 g měkkého tvarohu (klidně ve vaničce)
500 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
kůra z 1/2 citrónu, jemně nastrouhaná
špetka soli
50 g mandlových plátků
50 g rozinek, předem namočených v rumu

1 vejce, rozšlehané

mandlové plátky na posypání

20 g másla, rozpuštěného
moučkový cukr s vanilkou 


*Doporučuju spíše než jeden velký mazanec upéct dva menší, případně několik minimazanců jako jsem to udělala já. Menší bochánky jsou dříve upečené a navíc nehrozí, že budou mít příliš vypečenou kůrku. V takovém případě nezapomeňte zkrátit dobu pečení a mazance zkontrolujte špejlí (po zapíchnutí musí vyjít suchá).


Postup


V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu. Postupně vešleháme vajíčka, vanilku a tvaroh. Metlu vyměníme za hnětací hák, přidáme mouku, kypřící prášek, citrónovou kůru a sůl a uhněteme hladké těsto (půjde to samozřejmě i ručně, jen to zabere o trochu déle času)Poté do něj zapracujeme mandle a rozinky. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Z těsta vytvarujeme dva bochánky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 50-60 minut, testujeme špejlí. Mazance během pečení popraskají, ale to je v pořádku. Ještě horké mazance důkladně potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Já jsem těsto rozdělila na tři díly o váze cca 430 g a z každého umotala mini mazanec. Na internetu jsem si našla návod na ozdobné zapletení těsta, nebyla jsem ale zrovna pečlivá, takže se vzor během pečení vpodstatě ztratil, proto sem návod nedávám (případní zájemci nechť se ozvou v komentáři). Každopádně, mazance jsem pekla všechny na jednom plechu, asi 40 minut.





















8 komentářů:

  1. Moc děkuji za super recept, krásné fotečky, prostě k nakousnutí. Zkusila bych také zapletené, prosím moc o návod. Děkuji a přeji krásné, pohodové dny a nejen ty sváteční :-), ale hlavně zdravíčko. S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkoušela jsem pohledat, po tom roce jsem už jen matně tušila, jak ten návod vlastně vypadal. Nakonec se povedlo, akorát na tom odkazu se ten obrázek nedá otevřít. Ale když si zadáte do Googlu "sos turbanok", vyjedou Vám návodné obrázky. Je to myslím maďarsky :-D Nebo když zadáte "brioche knots", je tam toho taky moc hezkého. Ať se Vám mazance povedou! Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Haha a já už jsem od vás pekla tu štolu, takže už vím jak je to dobré těsto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amellie, to mě moc těší! Určitě se tedy pusťte i do mazance :-) Katka

      Vymazat
  3. Katko, dobrý deň, ako dlho dopredu zvyknete mazanec pripravovať? Ďakujem a prajem krásnu Velkú noc :-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc se omlouvám za pozdní odpověď, nečekaně mi přestaly chodit upozornění na komentáře. Každopádně mazanec jíme vždy hned, nenechává se odležet :-) Hezké jaro i Vám, Katka

      Vymazat
  4. Mazanec je naprosto výborný, děkuju za recept! U nás nejsou moc populární rozinky, tak jsem je nahradila kousky čokolády a je to mňamka. Dokonce i manžel, který je na sladké vybíravý, si moc pochutnal. Ještěže jsem ho nepekla dřív, než v neděli večer, jinak by na Velikonoce nic nezbylo (čerstvý je totiž nejlepší a hned se půlka ztratila) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju za milý komentář. Mazanec s kousky čokolády musel chutnat naprosto skvěle! U nás ho vždy peču několikrát, je hned pryč :-) Hezký den a pozdravujte manžela! Katka

      Vymazat