sobota 13. dubna 2019

Ořechovo-mrkvové kostky s krémem


Velikonoce za rohem, jaro v rozpuku (no radši se teď nedívejte z okna, možná tam sněží) a já pro vás mám první velikonočně a vlastně i jarně laděný recept. Je to vlastně variace na mrkvový dort, se spoustou mrkve, oříšků a jemným krémem navrch. A co je nejlepší, skvěle chutná i druhý, třetí a dokonce i čtvrtý den, tedy pokud vám tak dlouho vydrží. Odležení v lednici mu totiž jen a jen prospěje, už takhle šťavnatý korpus ještě více zvláční. Upéct a nazdobit ho zvládne i ten, kdo má z dortů obavy, a vlastně se s tím zdobením nemusíte nijak párat, stačí buchtu prostě krémem potřít a posypat oříšky.


Ingredience

(forma 23x35 cm, 25 kostek 5x5 cm)

4 vejce

250 g cukru krystal
250 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
špetka soli
2 lžičky mleté skořice
špetka nastrouhaného muškátového oříšku (strouhnula jsem do těsta 2-3x)
125 g mletých vlašských ořechů
250 g jemně nastrouhané mrkve

Krém


100 g čerstvého smetanového sýra

50 g tvarohu ve vaničce
50 ml smetany ke šlehání
25 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)

ořechy na ozdobu, celé nebo mleté



Postup


Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vanilku - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a mleté ořechy. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme nastrouhanou mrkev.

Obdélníkovou formu si vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní těsto a uhladíme ho. Pečeme zhruba 40 minut, případně testujeme špejlí (po zapíchnutí musí vyjít suchá). Necháme úplně vychladnout.

Na krém dáme do mixéru smetanový sýr, tvaroh a šlehačku, vychlazené z lednice. Přidáme cukr a vanilku. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme krém (nejspíš nebude úplně tuhý, ale nebojte, po vychlazení v lednici pěkně ztuhne)

Upečený korpus nakrájíme na kostky a za pomoci cukrářského sáčku s řezanou špičkou na každou kostku nastříkáme malý kopeček krému, ten pak dozdobíme mletými ořechy nebo celými pekany.

Tip: Buchtu můžete krémem jednoduše potřít, v tom případě doporučuju udělat dvojnásobnou dávku krému.



















Žádné komentáře:

Okomentovat