pátek 18. prosince 2020

Tartaletky s vaječným likérem



Křehké vanilkové košíčky po okraj plné lahodného čokoládového krému s vaječným likérem? To je přece vánoční sen! A nemusíte se bát, že se vám po pár kouscích zamotá hlava, přidala jsem ho tam jen decentně. Z loňského roku mám totiž zkušenost, že výraznější chuť likéru nemusí všem chutnat. Vy si ale klidně přilijte o pár kapek více, stačí dodržet základní poměr bílé čokolády a smetany 3:2 a část smetany podle své chuti nahradit právě likérem.


Ingredience

(25 košíčků o průměru 6 cm) 

250 g hladké mouky
60 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

150 g smetany ke šlehání
50 g vaječného likéru
300 g kvalitní bílé čokolády
40 g másla


Postup 

V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme přes noc vychladit do lednice.

Vychlazené těsto si rozdělíme na 25 stejných kousků (já si je odvažuju po 20 g) a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme dozlatova, asi 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.

Tip č. 1: Těsto na košíčky si můžete nachystat den dopředu, nebo ho můžete i zamrazit. Stejně tak se upečené, ale nenaplněné košíčky dají skladovat několik dní v lednici v uzavřené krabici, případně i v mrazáku (vyzkoušeno, stačí je vytáhnout zhruba hodinu před plněním krémem).

Na náplň nejdřív smícháme smetanu s vaječným likérem, ohřejeme ji téměř k bodu varu a přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky. Necháme chvíli stát, poté čokoládu rozmícháme dohladka a vmícháme i máslo. (Krém poté můžete nechat lehce zchladnout, aby se s naplněnými košíčky lépe manipulovalo, pořád by měl ale zůstat tekutý - já jsem nechávala necelou hodinu.) 

Košíčky naplníme krémem a podle své fantazie ozdobíme (použila jsem kuličky v bílé čokoládě a lyofilizované brusinky). Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, ideálně přes noc (nejlepší jsou den odleželé). Skladujeme v lednici, kde vydrží až týden.


















8 komentářů:

  1. Dobrý den, mleté pistacie se dávají do těsta?
    Diky
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Hanko, omlouvám se, ty pistácie tam nepatří. Sepisovala jsem ještě jeden recept a nedopatřením se mi dostaly i sem. Hned to opravím. Hezké Vánoce, Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den, já stihla udělat i s pistáciemi v těstě a byly výborné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to mám radost! Mrzelo by mě, kdyby se vám kvůli mé chybě nepovedly. Moc díky za zpětnou vazbu! Hezké svátky, Katka

      Vymazat
  3. Co použít místo vaječného likéru, poraďte prosím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, co máte na mysli? Určitě se dá použít jakýkoli smetanový likér, případně pokud chcete nealko verzi, tak dejte místo likéru smetanu a náplň ochuťte třeba vanilkou. Katka

      Vymazat
  4. Mne bohužiaľ tento receptík nevyšiel, cesto mi pri pečení stratilo tvar hoci som ho vidličkou popichala :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to mě moc mrzí. Měla jste těsto pořádně vychlazené? Musí být studené, jinak se máslo v něm hned rozpustí a tartaletky se roztečou. Katka

      Vymazat