neděle 31. ledna 2021

Lískooříškový čokoládový dort



Dlouho jsem váhala, jestli tenhle božský dezert plný čokolády a oříšků nazvat dort nebo koláč. Dort si představuju prokrojený na několik plátů a naplněný šlehaným krémem, ovšem na koláč je to zase příliš luxusní záležitost, nemyslíte? Na druhou stranu, oproti dortu je úžasně jednoduchý na upečení i sestavení. Stačí navrch korpusu nedbale navršit ušlehanou smetanu, poprášit kakaem a je hotovo. A ta skvělá chuť! Čokoláda a lískové oříšky v hutném korpusu, který se přitom rozplývá na jazyku. Jestli máte rádi brownies, budete tenhle dort milovat.


Ingredience

(forma 20 cm)

200 g másla
200 g kvalitní tmavé čokolády*
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
150 g cukru krystal
200 g lískooříškové mouky/jemně mletých pražených lískových ořechů**

200 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
30 g moučkového cukru (nemusí být)

na posypání kakao na vaření

*já jsem dala 100 g 75% čokolády a 100 g 52% čokolády

**můžete nahradit mandlovou moukou nebo jemně mletými mandlemi


Postup

Ve větším rendlíku si na mírném plameni částečně rozehřejeme máslo, přidáme čokoládu a za stálého míchání rozpustíme na hladký krém. Vmícháme lžičku vanilky a sůl, odstavíme ze sporáku a necháme lehce zchladnout.

Tip č. 1: Můžete sice do hrnce přidat vše najednou, já ale doporučuju začít máslem, jinak by se vám mohla připálit čokoláda. I tak nezapomeňte celou dobu směs pečlivě míchat a ihned po rozpuštění odstavte. Případně máslo s čokoládou rozpusťte v misce nad vodní lázní nebo v mikrovlnce

V mixéru vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a husté pěny, poté vešleháme rozpuštěnou čokoládovou směs. Přidáme prosátou lískooříškovou mouku a opět důkladně promícháme, nejlépe stěrkou. Nakonec opatrně vmícháme dotuha ušlehané bílky.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Otevírací kulatou formu vymažeme máslem a vyložíme papírem (dno i boky). Nalijeme do ní těsto, uhladíme ho stěrkou. Pečeme zhruba 60 minut, testujeme špejlí (po vytažení zůstávají na špejli vlhké drobečky). Necháme vychladnout ve formě, teprve poté ji opatrně sundáme.

Tip č. 2: Během pečení korpus popraská a jak bude chladnout, trochu spadne, to je úplně v pořádku

Smetanu, vanilku a cukr ušleháme na pevný krém, navršíme ho na čokoládový dort a zlehka poprášíme kakaem.






















2 komentáře:

  1. Výborný dort, chutná jako Nutella. Je neuvěřitelně rychlý, lehký a skvělý. Neprovedlo se mi dobře oddělit žloutky a bílky, ale vůbec to nevadí, i tak si recept ukládám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Eliško, moc mě těší, že vám dort chutnal. Oddělit dokonale žloutky od bílků je někdy pěkná věda, ale hlavně, že to dobře dopadlo. Katka

      Vymazat