úterý 22. června 2021

Piškotová roláda s jahodami a mangovým krémem



Původně jsem chtěla upéct obyčejnou piškotovou roládu se šlehačkou a jahodami, ale nebyla bych to já, kdyby to nakonec nedopadlo úplně jinak a naštěstí ještě lépe. Říkám naštěstí, protože piškotová roláda není úplně jednoduchá záležitost, nemyslíte? Piškot se může srazit, potrhat během zavinování... Proto mám v receptu pár kroků, díky kterým se povede jedna radost. Ale zpátky k samotné roládě. Piškot jsem nejdřív potřela mangovým krémem, k jahodám se totiž báječně hodí. A vanilkovou náplň ušlehala ze smetany, mascarpone a smetanového sýra. Byla to trochu z nouze ctnost, takže klidně můžete použít jen jedno z nich. Nezapomněla jsem samozřejmě ani na ty jahody ze zahrádky. A aby ta roláda vypadala hezky nejen na řezu, ještě jsem ji pořádně ozdobila krémem a jahodami.

Ingredience

Piškot

6 vajec
6 lžic cukru krystal
6 lžic polohrubé mouky

Mangový curd (krém)

250 g manga (oloupaného a bez pecky)
3 žloutky
1 lžička citronové šťávy
40 g cukru krystal
80 g másla

Šlehaný krém

200 g mascarpone* 
100 g čerstvého krémového sýra* (Philadelphia, Pilos...)
300 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu 
70 g cukru moučka (nebo podle chuti)

hrst jahod, pokrájených na menší kousky 

*do krému můžete dát i jen mascarpone nebo krémový sýr, já jsem použila oboje, protože ani jednoho jsem neměla dostatek


Postup

Nejdříve si nachystáme mangový curd. Mango rozmixujeme na hladké pyré. V nerezové nebo skleněné misce smícháme všechny suroviny kromě másla, posadíme ji na hrnec s bublající vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vaříme ve vodní lázni tak dlouho, až směs lehce zhoustne, zhruba 6-8 minut (teplota by měla přesáhnout 75 °C, tím se zničí případné salmonely). Odstavíme z tepla a ručně vmícháme máslo. Přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout (ve skleničce s uzávěrem vydrží krém v lednici zhruba týden)

Na piškot vyšleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Šleháme dlouho, min. 5-10 minut, to zaručí, že piškot bude pěkně nadýchaný. Mouku prosejeme a spolu s dotuha vyšlehanými bílky střídavě vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až těsto budeme lít na plech.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Velký plech vyložíme pečící fólií nebo papírem, nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct na 8-10 minut. Korpus je upečený, když lehce zezlátne a tzv. pruží - po zmáčknutí prstem se vrátí zpátky.

Na upečený korpus položíme navlhčenou utěrku a za pomoci prkénka nebo dalšího plechu ho převrátíme. Sloupneme pečící fólii/papír a roládu po delší straně zavineme i s utěrkou, necháme vychladnout.

Na krém dáme do mixéru mascarpone, sýr, smetanu, vanilku a cukr, šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tužší krém.

Vychladlou roládu rozvineme, potřeme mangovým krémem, šlehaným krémem (zhruba čtvrtinu až třetinu si necháme stranou), posypeme kousky jahod, opět zavineme (tentokráte bez utěrky) a necháme asi hodinu vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila. Poté odkrojíme oba konce rolády a  ozdobíme ji zbylým šlehaným krémem. Já jsem ho nastříkala cukrářským sáčkem s kulatou zdobící špičkou a dozdobila i mangovým krémem, jahodami, čoko kuličkami a drcenými lyofilizovanými jahodami.
















Žádné komentáře:

Okomentovat