pátek 4. prosince 2015

Cake balls: dortové pralinky

Aneb "cake truffles" (dortové lanýže) či "cake balls" (dortové kuličky). Možná vám připomenou "cake pops" (dortíčky na špejli, dortová lízátka), ty už znáte. Jenže bez špejle (ta přišla na řadu až později). Oboje jsou vlastně takové dortové jednohubky. Prostě dort ve velmi malém provedení - těsto, náplň i poleva, nic nechybí. Chutnají skvěle a vypadají roztomile. Původně vznikly, když se nějaká šikovná, ale šetrná hospodyňka/pekařka rozhodla zužitkovat i zbylý kus dortu. Cake balls se časem staly velmi populární. A nakonec, proč čekat, jestli zbyde kus dortu (když víme, že většinou ne). Tradá, nový dezert byl na světě.

Těsto je zhruba poloviční dávka z receptu na Nutella cupcakes. I tak bylo kuliček celkem dost, takže jsem jich polovinu dala do mrazničky na horší časy. Stačí je rozložené na tácku zamrazit a pak sesypat do sáčku, nezaberou tak mnoho místa. Jako náplň/pojidlo se většinou používá těžký máslový krém se spoustou cukru, hledala jsem něco lehčího a našla na skvělých stránkách Laskominy od Maryny. Nutella a mascarpone tvoří s kakaovým korpusem úžasnou kombinaci, pouze jsem upravila množství surovin.

Ingredience 

(asi 80 cake balls)

1/2 hrnku cukru
1 hrnek hladké mouky
1/4 hrnku kakaa na vaření
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička pečící sody
1/2 lžičky soli
1 vejce
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku vroucí vody

120 g mascarpone
40 g nutelly

odhadem 200 g kvalitní čokolády na vaření (používám čokoládu s obsahem kakaa 52 %) 
barevné zdobení

Postup 

Troubu předehřejeme na 180 °C a nachystáme rychlovarnou konvici, abychom měli včas připravenou horkou vodu - příprava těsta totiž zabere jen malou chvíli.

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, v menší misce metličkou lehce našleháme vajíčko s mlékem, olejem a vanilkou. Nalijeme do velké mísy a pořádně promícháme. Poté vlijeme vroucí vodu a opět promícháme, dokud se vše nespojí. Těsto bude poměrně řídké, až tekuté, ale tak to má být.

Vlijeme na menší plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 10 minut. Testujeme špejlí, pokud ulpí jen pár vlhkých drobečků, můžeme vytáhnout z trouby. Necháme vychladnout.

Upečený korpus nadrobíme do mísy, přidáme mascarpone a nutellu, důkladně promícháme, až vznikne hutná hmota připomínající těsto. Rukou tvarujeme malé kuličky, velikostí mezi lískovým a vlašským oříškem. Dáme ztuhnout do mrazáku, alespoň na 20 minut .

Čokoládu rozpustíme v hlubší misce ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Kuličku vhodíme do rozpuštěné čokolády, lžičkou přelijeme shora, poté ji podebereme vidličkou (nenapichujeme!), chvilku necháme přebytečnou čokoládu odkapat skrz hroty (můžeme si pomoct lehkým poklepáním na okraj misky) a kuličku opatrně sesuneme na talíř vyložený pečicím papírem. Nejlépe se pracuje s kuličkami právě vytaženými z mrazáku, čokoláda vytvoří tenký povlak, který rychle tuhne. Posypeme barevným zdobením. 

Skladujeme v lednici, v chladu vydrží minimálně 5 dní.

Inspirace: www.laskominyodmariny.cz

2 komentáře:

  1. Dobrý den, bylo by možné tyto kuličky také zmrazit? A jak dlouho potom vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já jsem mrazila kuličky bez polevy, mám to i v úvodu receptu. Měla jsme je v mrazáku zhruba měsíc a byly pořád dobré. S čokoládovou polevou jsem je mrazit nezkoušela, určitě to půjde, otázka je, jestli se ta čokoláda po vytáhnutí nebude hodně rosit. Katka

      Vymazat