pondělí 7. prosince 2015

Makronky s nutellou a mascarpone

Makronky jako dárek jsou vždycky skvělý nápad, jak to ale vyřešit, když víte, že nebudou zkonzumovány hned*? Stačí darovat samotné skořápky, spolu s návodem na jednoduchý krém. V mrazničce vydrží minimálně tři týdny (mám vyzkoušeno, že i tři měsíce), po vytažení stačí spojit krémem a nechat přes noc uležet.

* Kdo by je proboha nechtěl sežrat sníst všechny najednou a hned? Třeba ten, kdo se o ně nechce dělit. Znáte to. Na oslavu přinesete/dostanete božský dort, domácí čokoládové pralinky či cake pops a s bídou pro sebe uchráníte jeden kousek. Nebo když oslavenec bydlí příliš daleko a vás čeká dlouhá a úmorná cesta rozpáleným vlakem. Nebo když dárek bude den, dva uložený pod vánočním stromkem.


Ingredience

(asi 100 menších skořápek, čili 50 makronek)

200 g mandlové mouky
200 g cukru moučka
150 g bílků
200 g cukru krystal
50 g vody
růžové gelové barvivo (nemusí být)


Náplň

1 kelímek mascarpone
1-3 lžíce nutelly (podle chuti) 

Postup

Náplň

V mixéru  nebo metličkou kráce prošleháme mascarpone s nutellou do hladkého krému.

Makronky

Na makronky v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk. 

Odvážíme si polovinu bílků (75 g) a v míse je důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do vařečky pořádně opřít.

V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota cukrového sirupu dosáhne 110 °C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
 
Bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíš padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí.

Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.

Na plechy vyložené pečícím papírem (dvojitá vrstva) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin.

Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu - když se makronky dotkneme bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu.

Troubu si předehřejeme na 140 °C. Makronky pečeme 16 minut na spodní mřížce, jinak zvrchu začnou lehce zlátnout (!každá trouba peče jinak!). Na plechu je necháme i vychladnout, pak teprve sloupneme.

Krém naneseme na makronky lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou, vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v chladu, vydrží minimálně 2 dny. Samotné makronky můžeme zamrazit, i na několik týdnů.



2 komentáře:

  1. Tak můj první pokus o makronky moc nedopadl:) Někde se stala chyba, protože mně většina popraskala při pečení a nevím proč. Že bych málo bouchla plechem a zůstaly v nich ještě vzduchové bubliny? Děkuji za jakoukoliv radu, protože já se jen tak lehce nechci vzdát:)
    Krásné Vánoce přeji.
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Veroniko, omlouvám se za pozdní odpověď, snad si ji přečtete. Přes Vánoce blog trochu šidím, to se přiznám... S makronkami je to těžké, asi vám moc neporadím, také jsem jednu dobu s praskáním makronek dost bojovala. Obvykle za tím stojí právě ty vzduchové bubliny, to je fakt. Já vždycky plechem bouchnu čtyřikrát - po každém bouchnutí ho pootočím. Potom si vezmu párátko a všechny bubliny propíchám (tj. zhruba na každé druhé makronce). Nemusí být viditelně vystouplé, někdy je to jen lehce tmavší (nebo světlejší? prostě jakoby jiný odstín) místo - párátkem bublinu propíchnu a vzniklou díru "rozmíchám". Makronky mi taky jednou všechny popraskaly, když jsem na ně zapomněla, nechala je přeschnout (několik hodin) a udělala se na nich příliš tlustá krusta. Problém taky může být v troubě. Pár měsíců jsem měla jinou troubu a makronky mi praskaly úplně hrozně, přitom jsem vše dělala úplně stejně jako předtím (kdy praskaly jen občas) a teď (kdy mám troubu úplně novou a nepraskají vůbec). Obecně bych řekla, že makronky jsou prostě potvory a občas holt nějaká praskne a někdy třeba i všechny :-) Hezký nový rok a ať se vám daří makronky a nejen ty! Katka

      Vymazat