neděle 17. ledna 2016

Karamelový sirup do kávy


Když jsem sbírala inspiraci na dárky pro své milé a blízké, bylo mi jasné, že karamel v jakékoli podobě mezi nimi prostě musí být. Opravdu neznám nikoho, kdo by ho neměl rád. Vloni jsem dělala karamelovou omáčku, kterou si můžete přelít zmrzlinu nebo ji jen tak mlsat na lžičku, letos mi padl do oka sirup do kávy. Přiznám se, že sama kávu nepiju, ale doufala jsem, že milovníky kávy v mém okolí potěší, když si budou moci svůj oblíbený nápoj osladit a ochutit touto dobrotou. 


Ingredience

250 ml cukru krystal
180 ml vody
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Postup

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme ho 60 ml vody a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile sirup začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Trvá to poměrně dlouho, takže trpělivost je namístě. 

Jakmile sirup začne zlátnout (pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by), odstavíme rendlík ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme zbylou vodu, nejlépe horkou. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, takže si rendlík pro jistotu postavíme třeba do dřezu a na ruce dáme chňapky. Nakonec vmícháme vanilku a sůl, dále už nevaříme. Hotový sirup necháme vychladnout a přelijeme do láhve. Skladujeme nejlépe v lednici.

Inspirace: www.food.com

4 komentáře:

  1. Dobrý den. Mě se z toho spíše stal opět cukr :D to je asi špatně že jo. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslíte tu fázi, kdy se vypaří voda? Ono to pak začne vypadat jako napůl rozpuštěný, hrudkovatý cukr, ale chce to trpělivě čekat dál a rozpustí se na karamel. Katka

      Vymazat
  2. Super sirup, dnes vařím už po třetí a tentokrát z dvojité dávky, hned je pryč 😄

    OdpovědětVymazat