sobota 19. listopadu 2016

Vanilkový dort s bílou čokoládou a jahodovým pyré

Na Instagramu jsem teprve chvíli, myslela jsem si, že to nebude nic pro mne, a nakonec tam trávím víc času, než bych chtěla. Tolik úžasných dortů, cupcakes, makronek a dalších cukrářských radostí, které tam jsou k vidění! Jedním z účtů, kterým jsem absolutně propadla, je "historiasdelciervo" Juliána Ángela z blogu elciervo.co. Pokud nemáte účet na IG, určitě se podívejte alespoň na jeho blog, protože ta krása se slovy vylíčit nedá. Nádherné fotografie, kde se v záplavě pestrých květin stkví božské dorty. Nadýchané korpusy i krémy, stékající čokoládová poleva, makronky, sněhové pusinky, pozlacené třešně, cukrové zdobení... to vše přímo láká k zakousnutí. Hravá videa, na kterých i ty nejluxusnější dorty vypadají, že se dají jednodušše připravit. Prohlížela jsem si ty fotografie i videa téměř každý večer před spaním a snila o tom, že takový dort také upeču. Až se přiblížilo datum mých narozenin a já si řekla, že to je ta nejlepší příležitost.

Zkombinovala jsem několik receptů, aby výsledný dort byl přesně podle mého gusta, a objednala formy o průměru 15 cm. Samozřejmě se takový dort dá upéct i v klasické formě (20-25 cm), ale já jsem chtěla, aby byl vysoký a přitom "štíhlý" a elegantní. Korpus mám obvykle nejraději čokoládový, tentokrát jsem ale zvolila vanilkový z podmáslí a myslím, že jsem ho nepekla naposledy. Když jsem z forem vyklopila ty dokonalé zlaté krásky, byla jsem přímo nadšená. Korpus byl rovný, vůbec jsem ho nemusela ořezávat, přitom nadýchaný a vláčný. Krém ochucený bílou čokoládou se zase skvěle doplňuje s kyselkavým jahodovým pyré a náplň vypadá na řezu velmi efektně. Jen na to focení, kdyby bylo více času. Květin jsem sice dostala také přímo záplavu, ale to už se všichni chtěli do dortu pustit. Nakonec, to je vlastně ta nejlepší pochvala...




Korpus


(forma o průměru 15 cm, 8-12 porcí)

115 g másla, změklého
240 g cukru krystal
3 vejce
1/2 lžičky vanilkové pasty (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
240 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
150 g podmáslí

Troubu předehřejeme na 160 °C. V mixéru šleháme změklé máslo, až zesvětlá a nabude, minimálně 5 minut. Přisypeme cukr a opět šleháme zhruba 5 minut. Po jednom postupně přidáme vajíčka a vanilku, vždy důkladně prošleháme. Zvlášť v misce smícháme prosátou mouku, kukuřičný škrob, kypřící prášek, sodu a sůl. Postupně zašleháme polovinu moučné směsi, podmáslí a zbylou mouku, až se všechny suroviny spojí v hebké a nadýchané těsto (to by mělo zabrat max. 1-2 minuty, jinak by se těsto mohlo přešlehat a spadnout).

Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta (zhruba 450 g) a pečeme 45-50 minut. Testujeme špejlí, pokud ji vytáhneme čistou, je korpus hotov. Necháme ho 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip: Ideální je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz


Krém

150 g bílků
200 g cukru krystal
špetka soli
250 g másla, změklého
100 g kvalitní bílé čokolády
1/2 lžičky vanilkového extraktu
gelové potravinářské barvivo (Wilton Pink)
 
Nejdříve si ve vodní lázni nebo v mikrovlnce opatrně rozpustíme čokoládu. Necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu (max. 30 °C).

Na krém budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, místu postavíme nad vodní lázeň, aby se dno nedotýkalo vody, a metličkou mícháme, až se krystalky cukru rozpustí a bílky budou skoro horké (ideální je, pokud vlastníte cukrářský teploměr - teplota by měla dosáhnout 65 °C). Odstavíme je z tepla a přelijeme do mísy na šlehání.

Tip: Že se cukr rozpustil, poznáte jednodušše, stačí bílky promnout mezi prsty. Tak také otestujete, že nejsou příliš horké. Měli byste v nich bez problémů udržet prst.
 
Bílky šleháme, dokud zchladlý sníh nevytváří pevné špičky na metle a mísa má na dotek pokojovou teplotu, trvá to zhruba 10 minut. Poté ji vyměníme za K-metlu a po lžících postupně vmícháme máslo. Směs nejdříve zřídne, poté se začne zdrcávat, ale nakonec se spojí v pevný, hutný krém. Opět to zabere asi 10 minut. Nakonec důkladně vešleháme rozpuštěnou čokoládu, vanilku a gelové barvivo.


Jahodové pyré 

150 g jahod, pokrájených na čtvtky (měla jsem mražené)
30 g cukru krystal
šťáva z 1 menšího citronu
1 lžička kukuřičného škrobu

Do rendlíku dáme jahody, cukr a citronovou šťávu, podlijeme 1-2 lžícemi vody. Na mírném plameni vaříme asi 5-7 minut, poté přidáme škrob dohladka rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povaříme, pyré pěkně zhoustne. Dáme stranou vychladit.


Čokoládová poleva

80 g kvalitní bílé čokolády
40 g smetany na šlehání
potravinářské gelové barvivo (Wilton Teal)

Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kostičky, necháme chvíli stát a rozmícháme dohladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu (max. 30 °C), jinak by mohla rozpustit krém.

Tip: Pokud si polevu chcete obarvit (třeba do tyrkysova jako já), vmíchejte barvivo do ohřáté smetany a tu pak teprve rozmíchejte s čokoládou. Na barvení čokolády jsou totiž potřeba speciální barviva, ta klasická by se v ní nemusela dobře rozpustit. S obarvenou smetanou mít problém nebudete.

 
Sestavení dortu

Nejdříve si rozdělíme krém - 1/3 budeme potřebovat na potření dortu, 2/3 na náplň. Já jsem si tentokrát krém rozdělila od oka. Nejdříve jsem ale odebrala asi 4-5 vrchovatých lžic a naplnila cukrářský sáček se zdobící špičkou Wilton 1M. Použila jsem ho při nanášení náplně a na závěrečné dozdobení dortu.


Oba korpusy jednou prořízneme (případně zarovnáme, pokud se během pečení vrch vyboulil), dostaneme tak 4 pláty. Spodní plát korpusu potřeme nejdříve krémem, ten nanášíme mírně přes okraj, využijeme ho pak k zarovnání boků dortu. Krémem, který jsme si dali do cukrářského sáčku, uděláme po obvodu proužek/ohrádku a dovnitř naneseme jahodové pyré. To tak zůstane bezpečně uvnitř - jinak by mohlo vytéci a obarvit boky dortu. Přiklopíme druhý plát, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme krémem a pyré, stejně postupujeme i s dalším plátem. Nakonec přiklopíme poslední plát. Celý dort potřeme slabou vrstvou krému, tím se uhladí a zarovnají boky a zafixují případné drobečky. Dort necháme zhruba 30 minut vychladit v ledničce, aby náplň ztuhla.

Odloženou 1/3 krému naneseme na boky a vrch dortu. Cukrářskou stěrku nebo špachtli přiložíme k dortu a plynulými pohyby kolem dokola krém uhladíme. Čokoládovou polevu nejdříve lžící naneseme na několik míst na kraji dortu, kde chceme, aby čokoláda stékala až dolů. Poté ji nalijeme na střed dortu a opatrně rozetřeme až ke kraji. Dort opět necháme 30 minut vychladit.

Nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem po obvodu dortu nastříkala spirálky krému, doprostřed jsem dala bílé a růžové sněhové pusinky a celý vrch posypala cukrovým zdobením.
 






  





Inspirace: www.elciervo.co




6 komentářů:

  1. Katko, tak to je naramna podivana, to je uz umeni, kteremu se asi nikdy ani nepriblizim, ale neva, budu chodit sem:-). A vse nej k naroezninam, hlavne zdravi!!!, ale i mnoho dalsich kradnych receptu a chuti k peceni a vareni:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, chce to jen dobrý recept a trénink ;-) Taky bych si nikdy nemyslela, že takový dort upeču, a teď mám pro změnu cíle zase někde výš... Moc děkuju za přání a souhlasím, hlavně to zdraví!

      Vymazat
  2. Tak jsem podle vašeho receptu dortík upekla a byl vynikající :) nakonec i ty pusinky se napodruhé povedly, ale použila jsem jiný postup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amellie, to mám ohromnou radost! Fotka by nebyla? Jsem totiž vždycky hrozně zvědavá :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den chtěla jsem si zeptat jestli by nevadilo kdybych do korpusu přidala čokoládu nebo kakao.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Markéto, určitě nevadilo. Čokoládu nejlépe nasekanou na kousky, v případě kakaa bych jím nahradila část mouky (třeba 30-40 gramů). Pokud budete přidávat rozpuštěnou čokoládu, pohlídejte si konzistenci těsta a případně přidejte trochu podmáslí nebo mouky. Katka

      Vymazat