čtvrtek 28. května 2020

Malinový cheesecake s bílou čokoládou


Další variace na oblíbený cheesecake je ve znamení blížícího se léta. Navrch jsem nalila malinové pyré a náplň ochutila vanilkou a bílou čokoládou, která k nakyslým malinám skvěle pasuje. Navíc jsem i ubrala na cukru, takže cheesecake není příliš sladký, ba naopak vychlazený z lednice přímo osvěžující. S jeho přípravou doporučuju začít den předem, odpoledne nebo večer cheesecake upečete, přes noc vychladíte v lednici a druhý den už jen dokončíte malinové pyré, tomu stačí na ztuhnutí pár hodin. Vlastně mě teď napadá, že si ten poslední krok můžete úplně zjednodušit, želatinu úplně vynechat a cheesecake servírovat s malinovým pyré zvlášť. Každý si tak svou porci polije podle chuti.


Ingredience 

Korpus

(kulatá forma o průměru 24 cm) 

300 g světlých máslových sušenek

120 g másla, rozpuštěného

Náplň

700 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa, Palouček...)

200 g zakysané smetany

100 g cukru krystal
200 g kvalitní bílé čokolády
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce


Malinové pyré

200 g mražených malin

40 g cukru krystal
2 plátky želatiny

na ozdobu sekané pistácie, bílá čokoláda, čokoládové kuličky a mrazem sušené maliny v bílé čokoládě


Postup 
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Poté ji prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.

Připravíme si krémovou náplň. Bílou čokoládu opatrně rozpustíme, v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, a necháme zchladnout na pokojovou teplou. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem dohladka, opatrně vešleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a vanilkový extrakt. Nakonec po jednom zašleháme i vajíčka. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou.

Tip: Rozpuštěná čokoláda musí mít pokojovou teplotu, jinak se v krému srazí. Abyste tomu předešli, můžete nejdříve 2 lžíce krému vmíchat do misky s čokoládou, toto zhruba dvakrát zopakujte a pak celou směs vmíchejte zpátky do mísy s krémem.

Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychladíme v lednici. 

Na malinové pyré dáme do rendlíku maliny, cukr a 30 ml vody. Na mírném plameni několik minut povaříme, až maliny změknou, kousky rozmačkáme. Necháme vychladit.

Do malé misky dáme 2 plátky želatiny, zalijeme 50 ml vody (plátky musí být zcela ponořené, já používám malou misku a plátky rozstřihnu nůžkami napůl, aby se do ní vešly) a necháme je zhruba 10 minut nabobtnat. Poté vodu s želatinou opatrně zahřejeme až do jejího úplného rozpuštění (stačí asi 10 vteřin v mikrovlnce), ihned přidáme 2 lžíce pyré a rozmícháme. Vmícháme zpátky do misky s malinovým pyré a tu dáme do lednice, kde pyré necháme lehce zahoustnout, aby po nalití na cheesecake celé nesteklo dolů (já ho tam nechávám kolem půl hodiny, přičemž každých 10 minut ho důkladně promíchám lžící).

Na vychlazený cheesecake nalijeme malinové pyré, začneme od středu a opatrně ho rozetřeme do stran, a opět ho na několik hodin uložíme do lednice, aby pyré ztuhlo. Nakonec cheesecake podle chuti dozdobíme.




















8 komentářů:

  1. Katko chtěla bych se zeptat, myslíte že by ta náplň držela nepečena bez těch vajec? Případně vyztuzit agarem nebo želatinou?? Moc děkuji!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, nejsem si úplně jistá, ale myslím, že nedržela. U pečených moučníků, kde je náplň ze sýra/tvarohu/zakysané smetany..., se vždycky dává nějaké pojidlo - vajíčka, mouka, škrob atd. Agar nebo želatina by se daly použít, když to uděláte jako nepečený cheesecake. Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Dobrý deň. Ak použijem smotanový, ktorý je trošku slaný, necítiť to potom v koláčiku? Dosť často sa v receptoch s týmito syrmi stretávam, ale bojím sa ich použiť. Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě se bát nemusíte. Já používám sýr, který si jinak mažu třeba na chleba, a v cheesecaku to určitě cítit není. Navíc, špetka soli se přidává do skoro všech dezertů, zvýrazňuje sladkou chuť. Ať se Vám cheesecake povede a chutná! Katka

      Vymazat
  3. Dobrý den, muzu se zeptat kolik g je potřeba na malinivé pyré když mam kupované? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, mockrat Vam dekuji za skvely recept, presne takovy s bilou cokoladou jsem potrebovala😊Mate vse hezky jednoduse popsane,dobre se mi pracovalo. Snad se povedl,to zjistime az zitra jak nakrajim na oslave😀Mate prosim nejaky fígl jak jednoduse sundat ten pecici papir zespod dortu, abych dort nerozbila🤭Dekuji🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, odpovídám pozdě, tak snad se Vám to krájení povedlo :-) Já na to používám cukrářskou kartu, zajedu mezi korpus a ten pečící papír, cheesecake opatrně nazvednu - je vlastně položený na té kartě - a jak kdyby ho sesunu z toho papíru pryč. Jinak mě moc těší, že se Vám podle receptu peklo dobře, o to se snažím a jsem ráda, že to pomohlo. Doufám, že cheesecake chutnal! Hezký den, Katka

      Vymazat