úterý 16. února 2021

Nutella cheesecake



Vloni v březnu jsem na Instagramu i Facebooku spustila malou anketu na téma, jaký cheesecake mám upéct. Na výběr byl Snickers (karamel-arašídové máslo), Bounty (kokos-čokoláda), Nutella (Nutella-lískové oříšky) a Mák&Povidla. Podle hlasů jsem je seřadila a všechny během roku upekla. Tady je ten poslední z nich, Nutella cheesecake. Když jsem ho dávala dohromady, vycházela jsem ze stavu zásob v tehdy rozbité ledničce, kdy jsem polovinu věcí měla uskladněných u manželovy maminky doma, a na poslední chvíli zjistila, že mi prochází dva kelímky mascarpone a tvaroh. Byla to naštěstí výborná volba, protože i díky nim je cheesecake neskutečně krémový. 

Ingredience 

Korpus

(forma o průměru 20 cm) 

150 g kakaových máslových sušenek
50 g lískooříškové mouky / jemně mletých lískových ořechů
50 g másla, rozpuštěného

Náplň

500 g mascarpone*
250 g měkkého tvarohu*
50 g cukru krystal
200 g Nutelly nebo jiné lískooříškové pomazánky s čokoládou
2 vejce

2 lžíce hladké mouky

*místo mascarpone a tvarohu můžete použít čerstvý smetanový sýr (cream cheese) a zakysanou smetanu, já jsem vycházela ze zásob v lednici

rozpuštěná čokoláda, lískové ořechy, cereální kuličky v hořké čokoládě



Postup

Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s lískooříškovou moukou a rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 20 minut vychladit do lednice.

Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky dohladka prošleháme mascarpone, tvaroh, cukr a Nutellu. Po jednom zašleháme vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 90 minut, je hotový ve chvíli, kdy okraje jsou pevné a střed se mírně chvěje, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychladíme v lednici. 

Tip č. 1: Cheesecake je poměrně vysoký, alespoň já jsem měla náplň téměř pod okraj. V troubě ještě vyskočil až nad formu, ale během chladnutí zase klesnul.

Tip č. 2: Nenechte cheesecake péct příliš dlouho, jinak bude náplň přepečená a tuhá a ne jemná a krémová. Já jsem ho pekla přesně 90 minut, střed byl stále dost "klepavý", ale po vychladnutí byl cheesecake krásně krémový a přitom dotatečně upečený.

Vychlazený cheesecake podle chuti ozdobíme. Já jsem použila rozpuštěnou čokoládu, lískové oříšky a cereální kuličky v hořké čokoládě. 






















4 komentáře:

  1. Dobrý den, bohužel mi cheesecake v troubě celý popraskal, máte prosím řadu, jak se toho příště vyvarovat? Je to škoda, pecu podle Vás už čtvrtý recept a zatím vždycky všechno klaplo na jedničku, tak nevím, kde se dneska stala chyba.
    Děkuji, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Zuzano, cheesecake obvykle popraská, když dojde k "nečekané" změně teploty, například otevřením dvířek trouby během pečení nebo po upečení. Dalším důvodem může být příliš našlehaná náplň plná vzduchových bublinek. Takže doporučuju náplň šlehat na nízké otáčky (někdo to dělá ručně metličkou), případně ještě po nalití náplně na korpus jemně několikrát klepnou formou o stůl, aby se ty bublinky dostaly pryč. Jinak pokud dodržíte vše v receptu, stát by se to nemělo. Mě prasknul pouze, když jsem pospíchala a vytáhla ho z trouby hned po upečení. Ať se příště povede! Hezký den, Katka

      Vymazat
  2. Dobrý den, dáváte cheescake před pečením do alobalu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, obvykle nedávám, ale párkrát se mi stalo, že mi spodem trochu vyteklo máslo. Takže záleží, jak dobře vám těsní forma. Jinak to potřeba není.

      Vymazat