pondělí 10. srpna 2015

Křehký koláč s jahodami a nutella mascarpone

Poslední jahodový koláč letošního léta. I když... ehm... vím, že už je po jahodách, ale když na místních trzích narazíte na bedničky plné čerstvých a voňavých jahod, paní prodavačka vám nabídne "okoštovat" a ony nejen voní, ale i chutnají, tak prostě přivřete oči a přestanete pátrat po tom, odkud ty jahody jsou, koupíte jich kilo a už cestou domů přemýšlíte, jestli bude lepší zmrzlina, listové taštičky, krambl či bublanina. Doma si jich nacpete spoustu do pusy jen tak samotné a dojde vám, že nejlepší jahody jsou stejně čerstvé (=ne pečené/mražené/dušené) a ještě lepší s čokoládou, nebo ještě lépe s nutellou a... a koláč je na světě. Vychlazený z lednice do těhle veder jako dělaný.


Ingredience

Korpus

230 g hladké mouky
2 lžíce cukru krystal
špetka soli
110 g vychlazeného másla, na kostičky
1 lžíce bílého vinného octa (nemusí být)
asi 2 lžíce studené vody

Krém

250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
3-4 lžíce nutelly
(kakao na vaření, cukr moučka)

jahody

Postup


Troubu předehřejeme na 175 °C. V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná drobenku. Přilijeme ocet a lžíci vody, ještě krátce promixujeme. Rukama rychle vypracujeme těsto, pokud se příliš drobí, přidáme ještě lžíci vody.

Těsto namačkáme do formy (nejlépe s odnímatelným dnem), nezapomeneme vytvarovat okraj. Dno propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo. Pečeme dozlatova, asi 20 minut. Necháme zchladnout.

Na krém vyšleháme mascarpone se smetanou, přidáme nutellu podle chuti, případně dosladíme cukrem. Krém můžeme lehce dobarvit lžící kakaa. Korpus naplníme krémem, necháme vychladit v lednici. Před podáváním poklademe čerstvými jahodami.

1 komentář: